Cardurile de energie: Ce trebuie să știe beneficiarii care au colocatari la adresa de domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat, miercuri, care sunt procedurile şi mecanismele prin care toţi cetăţenii care au fost încadraţi în componenta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de aceşti bani.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, Foto: Arhivă Adevărul
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul a adoptat o ordonanță simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii cardurilor de energie. Prima masură reglememtată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal. La sate, mai ales în zona rurală unde încă nu s-au eleborat nomenclatoare stradale, aici e posibil ca toți beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă. Repet, nu este întocmit încă nomenclatorul stradal.

Sunt, din estimările noastre peste 550 de mii de astfel de situații. Dau exemplu județului Teleorman. Este o situație cu care ne-am întâlnit. 40 de mii de beneficiari au această situație a domiciliul fără nomenclator stradal, respectiv toți beneficiarii sunt la aceeași adresă, iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română, practic să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și respectiv a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să putem face verificarile în ceea ce privește plafonul de venit și respectiv calculul venitului mediu pe membru de familile pe loc de consum și astfel beneficiarii să poată intra în drepturi.

Deci practic mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie, vor fi distribuite aceste declarații pepropria răspundere în acele situații pe care le avem în localitatile rurale unde toți beneficiarii figurează la aceeași adresă și prin intermediul acestui mecanism, aprobat de către Guvernul Romaniei, reușim să clarificăm calitatea de beneficiar a celor care urmează să le fie distribuit cardul de energie.”, a transmis ministrul, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit oficialului MIPE, a doua măsură se referă la beneficiarii care au colocatari la adresa de domiciliu.

A doua masură și a doaua situație care a fost reglementată este aceea în care beneficiarii au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresa și nici nu se poate face rradierea acestora de la adresa de domiciliu. În acest fel pun beneficiarii în situația de a fi excluși din lista de beneficiari.

Pentru aceasta mecanismul adoptat de Guvern este cel în care beneficiarii în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem, pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se vor adresa primariei din raza de domiciliu pentru a li se întocmi o anchetă socială pentru a se valida situația de la fața locului, respectiv câte persoane locuiesc la adresa de domiciliu. Reamintesc că noi acordam sprijinul pentru compensarea prețurilor la facturile pentru energie în funcție de locul de consum, de consumrile energetice ale locului de consum și încercam să respectam plafonul de venit la locul de consum să nu depășească cei 2.000 de lei.

Deci, în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării pe care o primește de la noi, poate să rezolve această situație prin două modalități, fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu sau se adresează primariei pentru a i se întocmi ancheta socială.”, a explicat Marcel Boloș.

A treia măsură anunțată de ministru se referă la decontarea lemnelor de foc.

A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanţă simplă este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, dar mai ales populaţia rurală, persoanele vârstnice, care şi-au cumpărat lemne de foc pentru care au documente justificative, respectiv factură şi documentul de plată, intră în sistemul de decontare şi pot ridica în numerar de la poştaş sau de la oficiile poştale aceste sume de bani pe care le-au cheltuit şi, dacă vreţi, un mecanism în favoarea beneficiarilor care să permită pentru astfel de situaţii decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales cum am precizat în zona localităţilor rurale”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Oficialul a transmis că a patra modificare se referă la mecanismul de realizare a listei de beneficiari.

A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituţional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia de Evidenţă a Populaţiei. Lista de beneficiari are mecanismul verificării plafonului de venit al beneficiarului, limita de 2.000 de lei, care a fost aprobată prin ordonanţă de urgenţă şi apoi la locul de consum se verifică situaţia veniturilor realizate de către cei care sunt în evidenţa la Evidenţa populaţiei, şi care figurează ca locatar şi realizează venit pentru ca să ne asigurăm că acest venit mediu pe membru de familie la locul de consum nu depăşeşte plafonul de 2.000 de lei”, a afirmat Boloş.

Și premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene clarifică, practic asigură procedurile şi mecanismele prin care toţi cetăţenii care au fost încadraţi în componenta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de aceşti bani.

Procedura va începe la 1 februarie iar începând cu 20 februarie cei care beneficiază de acest sprijin vor putea să folosească banii de pe aceste tichete, a mai spus şeful Executivului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite