Marile companii ale lumii nu vor mai furniza produse pe piaţa rusă şi suspendă producţiile din această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Mai multe mari companii ale lumii au anunţat, în ultimele zile, că nu vor mai furniza produse pe piaţa rusă sau că suspendă producţia în această ţară.

Astfel, printre companiile care renunţă la piaţa rusească după ce preşedintele Vladimir Putin a invadat Ucraina, în urmă cu o săptămână, se numără Mercedes-Benz, BMW, Ford şi Apple. 

Mercedes-Benz

Joi, producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat suspendarea exporturilor de vehicule către Rusia şi oprirea activităţii de producţie în această ţară, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei, transmite DPA.

Mercedes-Benz va opri exporturile de maşini şi camionete spre Rusia, precum şi producţia locală „până la noi dispoziţii", informează într-un comunicat grupul german, fără detalii suplimentare, informează Agerpres.

Daimler Truck

Şi Daimler Truck, cel mai mare producător global de camioane, şi-a suspendat activităţile în Rusia, inclusiv cooperarea cu firma auto Kamaz.

BMW

Conflictul din Ucraina a determinat şi BMW, una din cele mai populare mărci premium din Rusia, să oprească complet producţia maşinilor sale la fabrica din această ţară, situată în regiunea Kaliningrad, compania anunţând şi întreruperea livrărilor tuturor modelelor către Rusia.

„Condamnăm agresiunea împotriva Ucrainei şi urmărim evoluţiile cu mare îngrijorare şi consternare. Datorită situaţiei geopolitice actuale, vom opri producţia noastră locală şi exportul pentru piaţa rusă până la noi ordine”, a declarat un purtător de cuvânt al BMW.

Volkswagen

Grupul auto german Volkswagen va întrerupe producţia de autovehicule şi exporturile în Rusia din cauza războiului contra Ucrainei, relatează agenţia EFE.

Volkswagen a anunţat joi că "din cauza invaziei Rusiei, conducerea companiei a decis întreruperea producţiei de autovehicule în Rusia până la o nouă informare".

Exporturile celui mai mare producător auto din Europa către Federaţia Rusă se opresc, de asemenea, cu efect imediat.

Grupul VW întrerupe producţia la fabricile din Kaluga, la sud-vest de Moscova, şi Nizhny Novgorod, la est de Moscova, ale partenerului său GAZ.

Toyota

Tot joi, gigantul auto mondial Toyota a anunţat suspendarea „până la noi ordine" a producţiei în Rusia cu începere de vineri, precum şi a importurilor în ţară, transmite AFP.

Potrivit sursei citate, compania a invocat „întreruperile în lanţul de aprovizionare" legate de conflictul ruso-ucrainean ca fiind principalul motiv.

Uzina din Sankt Petersburg a produs anul trecut 80.000 de vehicule, în principal pentru piaţa locală, şi are „aproximativ 2.600 de angajaţi", a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt de la Toyota, ale cărei vânzări în Rusia sunt marginale la scara grupului.

„Întreruperile în lanţul de aprovizionare" la care se referă grupul într-un comunicat sunt legate de invadarea Ucrainei de către Moscova şi de sancţiunile internaţionale care au căzut de atunci asupra Rusiei, a confirmat purtătoarea de cuvânt

Apple

Şi Apple a anunţat miercuri că şi-a suspendat vânzarea tuturor produselor sale în Rusia, după ce a luat deja mai multe măsuri ca răspuns la invazia Ucrainei.

Producătorul de telefoane iPhone, computere Mac şi tablete iPad a explicat într-un mesaj transmis AFP că a oprit exporturile în Rusia săptămâna trecută.

De asemenea, a limitat anumite servicii, precum soluţia de plată Apple Pay şi a eliminat aplicaţiile media de stat ruseşti RT şi Sputnik din magazinul său online AppStore.

Apple a dezactivat şi funcţia permiţând raportarea în direct a incidentelor pe Apple Maps din Ucraina „ca măsură de siguranţă şi de precauţie pentru cetăţenii ucraineni".

„Vom continua să evaluăm situaţia şi suntem în comunicare cu guvernele relevante afectate de măsurile pe care le luăm", a indicat Apple în mesajul său.

IKEA

Totodată, lanţul suedez de mobilier şi obiecte de casă IKEA a anunţat joi suspendarea temporară a activităţilor sale din Rusia şi Belarus, din cauza războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE.

„Războiul are deja un impact uman enorm. Şi, de asemenea, afectează serios lanţul de aprovizionare şi condiţiile de comercializare. Pentru aceste motive, grupurile companiei au decis să suspende, temporar, operaţiunile în Rusia şi Belarus", se menţionează într-un comunicat al companiei.

IKEA a subliniat că decizia va avea impact direct asupra a 15.000 de angajaţi din aceste ţări. 

OMV 

Grupul energetic austriac OMV a anunţat la răndul său că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2, transmite Reuters, citând un comunicat al companiei.

 „Comitetul executiv al OMV a decis să nu mai desfăşoare negocieri cu Gazprom privind potenţiala achiziţie a unei participaţii de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze Urengoy şi va rezilia acordul din 3 octombrie 2018. De asemenea, OMV va revizui implicarea sa în gazoductul Nord Stream 2," se arată într-un comunicat al companiei.

Ford

De asemenea, şi Ford îşi suspendă operaţiunile în Rusia, cu efect imediat, a anunţat marţi compania, potrivit CNN. Producătorul auto deţine o participaţie de 50% în Ford Sollers, o societate mixtă între producătorul auto american şi compania rusă Sollers.

Ford a anunţat, în plus, şi că va dona 100.000 de dolari către Global Giving Ukraine Relief Fond, pentru toţi ucrainenii şi familiile ucrainene care au fost forţaţi să plece din casele lor ca urmare a agresiunii ruseşti.

„Având în vedere situaţia, am informat astăzi partenerii noştri JV că ne suspendăm operaţiunile în Rusia, cu efect imediat, până la o nouă notificare”, au spus reprezentanţii Ford în declaraţia lor.

Netflix

Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile viitoare din Rusia, pentru a evalua impactul invadării Ucrainei de către Moscova, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea.

Gigantul de streaming avea patru seriale în limba rusă în producţie şi post-producţie, inclusiv „Zato”, o dramă poliţistă.

Rusia se confruntă cu un boicot în industria filmului şi a televiziunii.

Festivalul de film de la Cannes a emis o declaraţie marţi în care spune că va interzice participarea delegaţiilor oficiale ruse de la festivalul său din 2022, dacă nu se încheie conflictul din Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, Netflix a declarat că, în circumstanţele actuale, nu are de gând să adauge canale de stat la serviciul său rusesc, în ciuda unei reglementări care i-ar impune să distribuie canale susţinute de stat. Rusia este una dintre cele 190 de ţări în care este disponibil serviciul Netflix.

Săptămâna trecută, şi companiile auto Audi şi General Motors au anunţat că nu vor mai livra pe piaţa rusă.

Aproape o sută de companii au refuzat să lucreze în Rusia sau să coopereze cu ţara şi cetăţenii săi, pentru a-şi furniza produsele şi serviciile acolo, anunţă portalul de informaţii ucrainean Hasdiy.org

Lista companiilor occidentale care pleacă din Rusia este mai jos:

Apple – Pay este blocat complet, Apple – ieşire completă de pe piaţă, Adidas – refuză să mai onoreze contractul cu echipa naţională de fotbal, Audi – părăseşte piaţa, AMD – o interdicţie a furnizării de microcipuri şi în curând o interdicţie a furnizării de plăci video, Amazon – blocarea completă a comerţului cu amănuntul, Adobe – este un bloc complet.

British Petrolium – A părăsit Rosneft, BBC – revocarea licenţelor de difuzare, BMW – închide fabrici, blochează livrările, Bolt – ieşire de pe piaţă, Boeing – ieşire de pe piaţă.

Chevrolet – ieşit de pe piaţă, Festivalul de la Cannes – Blocararea delegaţiei ruse, Cadillac – iese de pe piaţă, Carlsberg – restricţii la export, Cex Io – platforma cripto blochează utilizatorii ruşi, Cinema 4D – programul nu funcţionează, Coca Cola – ieşit din piaţă.

Danone – părăseşte piaţa împreună cu filiala sa Prostokvashino, Disney – anulează toate filmele, Dell – ieşiţi de pe piaţă, Dropbox – încetează să funcţioneze în Rusia în câteva zile, DHL – ieşiţi de pe piaţă.

Eurovision – descalificare, Ericsson – ieşiţi de pe piaţă, Exxon Mobil – revocaţi toţi specialiştii de la companiile petroliere ruse, Etsy – blocarea tuturor soldurilor din conturile ruseşti.

Facebook – blocarea conturilor media ruseşti, FedEx – o interdicţie completă de aprovizionare, Formula 1 – anularea cursei de la Soci, Ford – închide toate magazinele, FIFA – descalificarea echipei naţionale pentru Cupa Mondială şi interdicţia oricăror meciuri internaţionale din Rusia.

Google Maps – blocarea informaţiilor pentru Rusia, General Motors – încetează exportul.

HP – interdicţie de import, Harley Davidson – rezilierea furnizării, Instagram – blocarea propagandei, Intel – interzicerea furnizării de microcipuri, Jaguar – iese de pe piaţă, Jooble – a eliminat serviciul, KUNA – ieşire de pe piaţă, Lenovo – părăseşte piaţă, LinkedIn – se pregăteşte să părăsească ţara, CIO – anularea tuturor competiţiilor.

Mastercard – suspendarea producţiei de carduri, Maersk – se opresc livrările către/din Rusia, Mercedes – părăseşte ţara, Megogo – şterge toate filmele ruseşti, Metrou – concediază 10 mii de angajaţi, Mitsubishi – concedierea angajaţilor a 141 de centre de service, Microsoft Office – se discută anularea unei game largi de activităţi, Mobile World Congress – delegaţia din Rusia nu are acces.

NHL – blocarea jucătorilor din Rusia, Netflix – se închid abonamentele ruseşti, se opreşte difuzarea de seriale ruseşti, Nike – închide toate magazinele, Nintendo – interdicţia achiziţiilor în ruble, Nestle – închide toate cele 6 fabrici din Rusia, OnlyFans – blocarea accesului din Rusia.

Paysera – blocat, PayPal – Din Rusia nu se mai pot retrage bani, Paramount – se închide accesul din Rusia, Parimatch – s-a revoca francize, Play Station – A oprit accesul din Rusia, Pornhub – s-a interzis accesul din Rusia, Porsche – pleacă din Rusia, Renault – ieşire de pe piaţă.

Samsung pay – blocare serviciu, Snapchat – blocarea aplicaţiei pentru Rusia şi Belarus, Scania – pleacă din Rusia, SpaceX – livrarea Starlink în Ucraina, Shell – rezilierea contractului cu Gazprom, Spotify – Nu se poate plăti abonamentul, Sony – iese de pe piaţa rusă, Twitter – Cetăţenii ruşi nu pot înregistra conturi, TikTok – blocarea în masă a utilizatorilor agresivi şi a site-urilor de informaţii din Rusia.

Toyota – concedierea a 2.600 de angajaţi din Rusia, UEFA – anularea finalei Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg, interdicţia tuturor cluburilor de a participa în Liga Campionilor şi Liga Campionilor, rezilierea contractului cu sponsorul general „Gazprom”, UPS – interdicţie completă de alimentare.

Visa – blocarea băncilor aflate sub sancţiuni, Volvo – Pleacă din Rusia, Yandex – excluderea acţiunilor companiei de la cotaţiile de la Bursa de Valori din New York, YouTube – blocarea a sute de canale ruseşti şi generarea de bani pentru conturile din Rusia, Warner Bros. – anularea tuturor distribuirilor de filme, Webmoney – interdicţia tranzacţiilor, Wolkswagen – părăsesc ţara.

Zoom – revocarea licenţelor de dezvoltare software, Nokia – a încetat să-şi furnizeze echipamentele Rusiei şi să coopereze cu partenerii ruşi, H&M – iese de pe piaţa rusească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite