Marea Britanie face presiuni la Comisia Europeană să nu includă Insulele Bermude pe lista paradisurilor fiscale pentru a proteja Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google foloseşte mai multe tertipuri legale pentru a nu plăti taxe în Europa
Google foloseşte mai multe tertipuri legale pentru a nu plăti taxe în Europa

Marea Britanie face lobby la Bruxelles pentru ca Insulele Bermude să nu fie incluse pe lista neagră a paradisurilor fiscale, scrie publicaţia britanică The Observer, care citează documente ale europarlamentarilor englezi din Partidul Conservator, al premierului David Cameron.

Comisia Europeană intenţionează să includă 30 de jurisdicţii fiscale pe o listă de sancţiuni, dar mai mulţi oficiali se opun acestei măsuri.

Google îşi va prezenta luni rezultatele financiare, iar analiştii se aşteaptă ca gigantul internetului să fi acumulat 43 de miliarde de dolari, adică 30 de miliarde de lire sterline în conturile din afara SUA, dosite prin Olanda, Irlanda şi Insulele Bermude.

Informaţiile vin în contextul în care Fiscul din Marea Britanie a ajuns la un acord cu Google pentru plata retroactivă a unei sume de doar 130 de milioane de lire sterline pentru profituri estimate la 7,2miliarde de lire sterline câştigate în ultimul deceniu în Marea Britanie.

Situaţia este importantă, deoarece Marea Britanie este cea mai mare piaţă a Google din afara SUA, acontând 11% din veniturile sale globale, potrivit unor documente publicate în America.

În ciuda criticilor privind suma foarte mică pe care Google a anunţat că o va vira la bugetul britanic, George Osborne, ministrul Finanţelor din această ţară, a insistat că înţelegerea cu Google este „un succes major“.

Totuşi, o investigaţie a publicaţiei respective a descoperit că Marea Britanie s-a plâns la Comisia Europeană în privinţa listei negre privind paradisurile fiscale, care ar fi inclus Bermudele. De asemenea, europarlamtarii conservatori din partidul lui Cameron au fost instruiţi cu şase ocazii diferite să voteze împotriva propunerilor care vizau practicile de optimizare fiscală ale multinaţionalelor.

Un transcript al unui interviu acordat de David Cameron în 2006 revistei „Real Business“ arată că actualul premier britanic afirma la acel moment că Google şi-a ales sediul în altă parte deoarece Marea Britanie „nu mai este competitivă în privinţa taxelor“.

În urma dezvăluirilor, laburiştii îi acuză pe conservatori că sunt ipocriţi, după ce au afirmat că luptă cu evitarea taxelor de către multinaţionale, dar de fapt îşi instruiesc europarlamentarii să se opună propunerilor europene în acest sens.

Potrivit investigaţiei, europarlamentarii conservatori au votat în noiembrie împotriva propunerii ca statele membre ale Uniunii Europene să schimbe automat informaţii privind taxele. Concomitent, au votat luna trecută împotriva propunerii ca UE să impună sancţiuni companiilor care folosesc paradisuri fiscale. În iulie, aceştia au votat împotriva propunerii ca ţările aflate în curs de dezvoltare să fie ajutate în lupta cu evaziunea fiscală. De asemenea, în ianuarie şi martie 2015 au votat contra unui raport care cerea acţiuni pentru evitarea plăţii taxelor prin aranjamente fiscale.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Taxare şi Vămi a anunţat săptămâna trecută o iniţiativă împotriva evitării agresive a taxelor, practicată de către corporaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite