Economia Chinei a crescut cu 6,7% în trimestrul al doilea, peste aşteptări. Acţiunile asiatice au urcat puternic pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Chinei a înregistrat o creştere de 6,7% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, uşor peste aşteptările analiştilor, dar avansul investiţiilor private a încetinit la un minim-record, sugerând că guvernul ar putea fi nevoit să adopte noi măsuri de sprijin, transmite Reuters.

Analiştii anticipau un avans al PIB de 6,6%.

Investiţiile în proprietăţi, care au contribuit în ultimele luni la economie prin susţinerea cererii pentru produse de la ciment la oţel, au dat la rândul lor semne de slăbiciune în iunie, pentru a doua lună consecutiv. 

Temerile că economia chineză ar putea trece printr-o aterizare dură s-au atenuat, dar investitorii sunt îngrijoraţi că încetinirea din China şi un impact major al Brexit pot mări riscul declanşării unei recesiuni globale.

Creşterea investiţiilor în active fixe a încetinit la 9% în primele şase luni ale anului, cel mai lent ritm consemnat din martie 2000.

„Credem că creşterea PIB va continua să încetinească în trimestrul al treilea, fiind posibil să îşi revină în trimestrul patru, susţinută de lucrările de reconstrucţie de după inundaţii. Dar revenirea nu va fi de durată“, a declarat Wndy Chen, analist la Nomura.

Potrivit biroului chinez pentru statistică, există încă presiuni de încetinire a creşterii economice, dar performanţele din primul semestru reprezintă o fundaţie bună pentru atingerea ţintei guvernului, a unui avans al PIB de 6,5%-7% în acest an.

Acţiunile asiatice, au urcat la maximul ultimelor opt luni

Acţiunile asiatice au urcat vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni şi se îndreaptă spre un avans săptămânal solid, datorită creşterii economice peste aşteptări în China, care a alimentat încrederea investitorilor, transmite Reuters.

Producţia industrială şi vânzările de retail au depăşit la rândul lor estimările, ceea ce a redus temerile de încetinire a creşterii PIB, chiar dacă avansul investiţiilor în active fixe a coborât la un minim record.

„Datele dau semne de stabilizare, ceea ce este foarte încurajator“, a spus Julian Wang, analist la HSBC.

Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific a crescut cu 0,9% şi este pe care să avanseze cu peste 5% la nivelul săptămânii.

Indicele CSI300 al celor mai mari companii listate la Shanghai şi Shenzhen au urcat cu 0,1%, iar indicele Shanghai Composite cu 0,2%.

La Tokyo, indicele Nikkei a avansat cu 1,2%, iar pe ansamblul săptămânii se îndreaptă spre o creştere de peste 9%, premierul Shinzo Abe indicând că guvernul va adopta noi măsuri de stimulare în urma victoriei coaliţiei de guvernare, la sfârşitul săptămânii trecute.

Dolarul a urcat cu 0,8%, la 106,2 yeni pe unitate, după ce a scăzut până la 105,05 yeni pe unitate în timpul tranzacţiilor, în urma atacului de la Nisa în care 80 de oameni au fost ucişi şi peste 100 răniţi.

Euro a avansat cu 0,9%, la 117,1 yeni pe unitate, pe ansamblul săptămânii fiind în urcare cu peste 6%.

Lira sterlină a crescut cu 0,8%, la 1.3440 dolari pe unitate, după ce Banca Amgliei a suprins joi investitorii, cu decizia de a nu reduce dobânzile.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 0,7%, la 47,02 dolari pe baril, iar cel al petrolului de referinţă în SUA cu 0,9%, la 45,3 dolari pe baril.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite