BNP Paribas, acuzată de manipularea pieţelor valutare, vrea să cumpere două firme de leasing din România

BNP Paribas, acuzată de manipularea pieţelor valutare, vrea să cumpere două firme de leasing din România

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Grupul BNP Paribas preia IKB Leasing Finance IFN SA şi IKB Leasing SA. Anul trecut, FED a amendat banca franceză pentru manipularea pieţelor valutare.

IKB Leasing Finance şi IKB Leasing sunt companii care activează în România în sectorul serviciilor financiare şi de leasing prin acordarea de servicii de creditare şi leasing financiar şi leasing operaţional, cele două companii facând parte din grupul IKB Deutsche Industriebank AG.
 
BNP Paribas Lease Group este prezent în România prin intermediul societăţilor BNP Paribas Leasing Solutions IFN SA şi BNP Paribas Renting Solutions SRL. Cele două companii au ca obiect principal de activitate serviciile de creditare şi leasingul financiar, respectiv  închirierea şi leasingul cu maşini şi exchipamente pentru construcţii. Cumpărătorii fac parte din grupul internaţional de servicii financiare BNP Paribas.
 
BNP Paribas, amendată de americani cu aproape 600 milioane de dolari 
 
În vara anului trecut FED a amendat cu încă 246 milioane de dolari (214 milioane de euro) banca franceză BNP Paribas, după ce aceasta acceptase să plătească amenda de 350 milioane dolari  dată de FED.
 
Rezervele Federale americane au precizat că noua amendă a fost aplicată ca urmare a "practicilor riscante şi inadecvate pe piaţa schimburilor valutare". În plus, Banca Centrală americană  a descoperit deficienţe în sistemele interne de supraveghere şi control ale traderilor.
 
FED reproşa BNP că nu a reuşit să detecteze şi să împiedice utilizarea de forumuri de discuţie online, denumite "chatrooms", în scopul manipulării ratelor de schimb. BNP Paribas şi-a exprimat "regretul profund" pentru neregulile comise în perioada 2007-2013. 
 
De atunci, precizează banca franceză, au fost luate mai multe măsuri vizând întărirea sistemelor de control şi de conformitate. Au fost majorate resursele, au fost organizate sesiuni de formare profesională a echipelor sale şi a fost elaborat un nou cod de conduită.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: