Banca Centrală a Rusiei a pompat 2,7 miliarde de dolari pentru a apăra rubla. La nivelul actual al preţului petrolului, Rusia e în recesiune în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bank Rosii, banca centrală a Rusiei, face eforturi să stabilizeze rubla, aceasta ajungând vineri la un nou minim în faţa dolarului american
Bank Rosii, banca centrală a Rusiei, face eforturi să stabilizeze rubla, aceasta ajungând vineri la un nou minim în faţa dolarului american

Banca centrală a Rusiei a anunţat astăzi că a realizat intervenţii în valoare de 2,72 de miliarde de dolari pentru a apăra rubla, în contextul în care ţara este afectată de sancţiuni financiare din cauza intervenţiilor în Ucraina, iar preţul petrolului a scăzut cu peste 20% în acest an, până în jur de 80 de dolari pe baril.

Anunţul a fost făcut azi, dar intervenţiile au vizat ziua de joi, 23 octombrie, potrivit The Moscow Times. Rubla rusă a atins vineri un nou minim istoric de 42 de unităţi pentru un dolar, arată şi Ria Novosti. De la începutul lunii octombrie circa 16 miliarde de dolari pentru a stabiliza moneda naţională.

Există „riscuri foarte mari“ ca anul viitor creşterea economică a Rusiei să fie negativă, dacă preţul petrolului se menţine apropiat la nivelurile actuale, a declarat Alexei Ulyukayev, ministrul Dezvoltării Economice, citat de agenţia Interfax şi preluat de The Moscow Times.

„Acest lucru este foarte serios“, a avertizat el, după ce a afirmat că veniturile gospodăriilor şi vânzările de retail ar putea fi negative. „Drept rezultat sunt foarte mari riscuri ca per total creşterea economică să fie negativă, iar investiţiile să ajungă pe minus“, a mai afirmat el.

În august, ministerul a înjumătăţit pronosticul de creştere economică pentru 2015, de la 2% la 1%.

Barilul de ţiţei s-a prăbuşit de la 110 dolari la 83 de dolari

Preţul barilului de ţiţei, principala marfă de export a Rusiei a scăzut vertiginos în ultimele luni, cu aproape 30 de dolari, până în jur de 80 de dolari. Iar bugetul Rusiei pe anul viitor este construit pe un nivel de 100 de dolari barilul. 

De altfel, Gustavo Delgado, şeful Gazprom Venezuela, declara zilele trecute că preţul barilului de ţiţei ar putea ajunge chiar la 70-75 de dolari în câteva luni, potrivit Reuters. În schimb, Gazprom Neft - braţul petrolier al gigantului rus, încearcă să calmeze temerile şi anunţă că se aşteaptă ca petrolul să revină la 95-110 dolari pe baril, comentând că actualele scăderi sunt temporare.

Ulyukayev a mai avertizat şi că rata inflaţiei ar putea fi „semnificativ“ peste 8% la finele lui 2014 şi că, în medie, va fi de peste 8% şi în 2015.

Ajutor de 6 miliarde de dolari pentru bănci

Statul rus a fost nevoit să injecteze peste 6 miliarde de dolari în câteva bănci de stat, după ce Uniunea Europeană a blocat accesul Sberbank, VTB Group, Vneschconombank, Gazprombank şi Rosselkhozbank la pieţele financiare europene.

Concomitent, Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft au fost şi ele incluse pe lista de sancţiuni, Rosneft având blocat accesul la credite şi în SUA. 

Rosneft cere 49 de miliarde de dolari de la stat

De altfel, Rosneft este cea mai lovită companie rusă, gigantul rus cerând un ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari, anterior anunţând că are nevoie de doar 42 de miliarde.

SUA au interzis companiilor americane să mai coopereze cu companiile ruse în domenii precum explorarea Arcticii, gaze şi petrol de şist şi perimetre marine de mică adâncime. Companiile vizate sunt Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, dar şi Lukoil şi Surgutneftegaz – care sunt private. Lukoil este controlată de oligarhul Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în perioada URSS, perceput ca un apropiat al Kremlinului, în vreme ce Surgutneftegaz este condusă de către Valeri Bogdanov. Anterior, se specula că însuşi preşedintele rus Vladimir Putin controlează 37% din Surgutneftegaz.

Din cauza sancţiunilor americane, gigantul Exxon a oprit colaborarea cu Rosneft în Arctica, francezii de la Total au oprit un proiect privind petrolul de şist cu Lukoil, iar englezii de la Shell au oprit colaborarea cu Gazprom Neft.

Mai puteţi citi:

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite