Apple a împlinit 40 de ani. Revoluţia „piraţilor“ din Silicon Valley

Apple a împlinit 40 de ani. Revoluţia „piraţilor“ din Silicon Valley

Steve Jobs, cofondatorul Apple, care a marcat istoria tehnologiei

Apple a împlinit vineri 40 de ani, iar gigantul a sărbători într-un mod propriu: a afişat un steag al piraţilor deasupra sediului din Cupertino, California. În anii ’80, Steve Jobs, cofondator al Apple, a alcătuit o echipă separată, care lucra la lansarea primului Mac, iar aceasta folosea steagul pentru a simboliza natura rebelă a echipei, dar şi a Apple.

Acum Apple cea mai mare companie a lumii, cu o capitalizare de piaţă de aproape 610 miliarde de dolari, mai mult decât giganţii petrolieri Exxon, Chevron, Shell sau Gazprom.
 
Compania are, însă, origini umile, dezvoltându-se în garajul părinţilor lui Steve Jobs, Paul şi Clara Jobs, din Los Altos, California.
 
Compania a fost fondată în data de 1 aprilie 1976, şi…surpriză: avea trei cofondatori. Pe lângă Steve Jobs şi „magicianul“ Steve Wozniak se mai afla şi inginerul Ron Wayne. La numai zece zile de la fondarea acesteia, însă, Wayne şi-a vândut partea de 10% din Apple pentru 800 de dolari celor doi. Aceasta este considerată una dintre cele mai mari greşeli de afaceri din lume, căci dacă şi-ar fi păstrat deţinerea Wayne ar fi fost acum mai bogat cu 60 de miliarde de dolari. El a spus, însă, că nu dorea să intre în datorii. 
 
Apple a început atunci să vândă kituri cu plăci de bază, iar ulterior a lansat Apple II şi Lisa. Tot atunci, o altă greşeală de miliarde are loc în conexiune cu Apple: „Woz“, care era angajat la Hewlett-Packard, a prezentat iniţial proiectul său companiei la care lucra. Aceasta l-a refuzat, astfel că aşa a luat naştere Apple. Peste ani buni, însă, în 2002, HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Compaq şi a intra, astfel, pe piaţa calculatoarelor.
 

„Inspirat“ de Xerox

 
Dar cum s-a întâmplat asta? La un moment dat, Steve Jobs a vizitat un parc tehnologic al Xerox, unde a observat pentru prima dată o interfaţă grafică care funcţiona cu un mouse şi o tastatură. El a fost convins instant că acesta este viitorul, astfel că a folosit ideea în primele calculatoare cu adevărat moderne. Apple Lisa a fost, astfel, primul calculator cu interfaţă grafică vândut oamenilor simpli, ajungând pe piaţă în 1983. Dar a fost un eşec, din cauza preţului foarte mare.
 
Astfel că Apple a revenit în 1984 cu lansarea Macintosh. Lansarea acestuia a fost un adevărat hit, Steve Jobs folosind o reclamă în care asocia IBM cu romanul „1984“ al lui George Orwell.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările