Şefa FMI propune înfiinţarea unui fond de rezervă „pentru zile negre” în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a propus luni crearea unui „fond pentru zile negre” în zona euro, cu scopul de a proteja statele membre şi uniunea monetară de viitoarele crize economice, transmite Reuters.

Într-un discurs de la Berlin, Lagarde a salutat ceea ce a numit o „relaxare susţinută şi larg răspândită” a economiei globale.

„Dar există şi vânturi puternice care ne ameninţă”, a adăugat Lagarde, menţionând creşterea populismului şi „cântecele de sirenă în favoarea protecţionismului”.

Pentru ca zona euro să se pregătească pentru următoarea recesiune economică, ea a cerut membrilor săi să dezvolte o uniune modernizată a pieţelor de capital, o uniune bancară îmbunătăţită şi să avanseze spre o integrare fiscală mai mare, începând cu o capacitate fiscală centrală.

Un astfel de instrument fiscal ar reasigura investitorii, a spus Lagarde.

Fondul propus „pentru zile negre” va prevedea că ţările din zona euro vor trebui să contribuie în fiecare an, pentru a acumula active în perioadele bune. Acestea ar putea primi apoi transferuri în timpul unei recesiuni. În circumstanţe extreme, ţările vor putea împrumuta din fond şi îşi vor putea plăti creditele cu contribuţii viitoare, a spus şefa FMI.

Transferurile din fond ar trebui să fie condiţionate de respectarea de către membri a normelor fiscale ale UE. Lagarde a recomandat, de asemenea, ca ţările să plătească o primă în vremuri bune, pe baza beneficiilor pe care le primesc în vremuri nefavorabile. Acest lucru ar fi implementat pentru a evita transferurile permanente.

În ceea ce priveşte uniunea pieţelor de capital, ea a cerut o reglementare îmbunătăţită şi aranjamente de supraveghere îmbunătăţite pentru a face faţă unui potenţial aflux de firme de servicii financiare în Europa continentală după Brexit.

În ceea ce priveşte uniunea bancară, Lagarde a salutat semnele de progres. „Acordul privind un program de asigurare a depozitelor comune, împreună cu o foaie de parcurs pentru reducerea vulnerabilităţilor din sectorul bancar ar fi o mişcare şi mai mare în direcţia cea bună”, a adăugat ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite