Boloș, după întâlnirea cu reprezentanții FMI: Ne recomandă să îmbunătățim colectarea

0
Publicat:

Șeful misiunii pentru România, Jan Kees Martijn a fost primit alături de echipa sa de către ministrul Marcel Boloș, în contextul vizitei anuale sub temeiul Articolului Iv din Statutul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Marcel Boloș
Ministrul Marcel Boloș a primit vizita echipei FMI, condusă de Jan Martijn

Discuțiile au inclus o gamă largă de subiecte, printre care politica fiscală, evoluțiile macroeconomice recente și reformele structurale asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Rata anuală a inflației și-a continuat traiectoria descendentă, ajungând în iulie la o singura cifră. Comparativ cu economiile similare din regiune, înregistrăm un nivel mai redus al inflației, față de Ungaria, Polonia și Cehia. Scăderea ratei inflației în primele șapte luni ale anului a fost antrenată în principal de dinamica prețurilor energiei și combustibililor. În ceea ce privește piața muncii, România manifestă reziliență, efectivul salariaților continuând să crească la maxime istorice, preponderent pe seama angajărilor din sectorului privat. Dinamica puterii de cumpărare rămâne în teritoriul pozitiv, în contextul unei creșteri salariale superioare ratei inflației. Pe partea de resurse, serviciile au rămas principalul motor al creșterii, cu un aport de 1,8 puncte procentuale în primul semestru, în vreme ce, pe partea de cerere, structura creșterii economice în prima jumătate a anului a fost mai favorabilă investițiilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut” , le-a explicat ministrul Marcel Boloș membrilor delegației.

Recomandările FMI

Echipa FMI a transmis că apreciază și încurajează angajamentul și eforturile Guvernului României de a implementa reforme și politici economice responsabile, pentru a asigura un climat favorabil dezvoltării durabile. De asemenea, a subliniat nevoia de a identifica și implementa măsuri de consolidare fiscală, inclusiv reducerea cheltuielilor neesențiale și îmbunătățirea colectării veniturilor. În plus, au evidențiat importanța continuării reformelor structurale pentru stimularea creșterii economice și pentru crearea unui mediu favorabil investițiilor.

În ceea ce privește politica bugetară, știți că pentru România a fost declanșată procedura de deficit excesiv. În acest context, am prezentat măsurile pregătite de Guvern care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetară a României, prin administrarea eficientă a veniturilor publice, dar și pentru utilizarea eficientă a resurselor alocate pentru finanțarea cheltuielilor publice, inclusiv măsuri de combatere a evaziunii fiscale dar și pentru gestionarea eficientă a patrimoniului și resurselor” , a completat ministrul Marcel Boloș.

Cele două părți au convenit să poarte o nouă serie de discuții în cursul săptămânii viitoare, zilele acestea urmând ca FMI să aibă întâlniri cu reprezentanţi Băncii Naţionale, ai altor agenţii guvernamentale, cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite