BCR a pierdut un nou proces pe clauze abuzive, iar instanţa a lăsat un credit fără dobândă din cauza ilegalităţilor descoperite în contract

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Botoşani a decis ca un client al Băncii Comerciale Române (BCR) să nu mai plătească dobânda la credit, după ce instanţa a găsit clauze abuzive în contractul de împrumut, scrie Economica.net.

Problema o constituie modul în care BCR a specificat în contract că se calculează dobânda. Mai exact, aceasta provine din „dobânda de referinţă variabilă“, care se afişează la sediile băncii, plus o marjă de 1-2%.

Numai că dobânda de referinţă este nedefinită, iar mai multe instanţe au identificat-o cu Eurobor. Cum Euribor a tot scăzut în ultimii ani, ca urmare a politicilor Băncii Centrale Europene (BCE), atunci şi rata ar fi trebuit să scadă. Alte instanţe au eliminat total dobânda, deoarece legislaţia privind clauzele abuzive menţionează că o astfel de clauză, odată descoperită, se elimină, nu se înlocuieşte.

Acum, Viorica Marina, din Sighetu Marmaţiei, a câştigat în faţa BCR, după ce a dat în judecată banca încă din 2009. 

Iniţial, în 2010 Tribunalul Maramureş a dispus eliminarea dobânzii din contract. Ulterior, Curtea de apel Cluj decide că pe lângă eliminarea dobânzii, din contract mai trebuie să dispară şi comisionul de administrare.

BCR a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în 2011, a casat sentinţa şi a trimis procesul la rejudecare de la zero.

În aprilie anul trecut, Judecătoria Botoşani a respins acţiunea, însă Tribunalul tocmai ce a întors decizia în luna martie a acestui an, dispunând continuarea contractului "fără această dobândă".

Citiţi mai departe pe www.economica.net

Mai puteţi citi:

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite