BCE va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte în februarie și în martie

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie, potrivit unui oficial al băncii.

Banca centrală Europeană, clădirea și simbolul monedei euro printre copaci
Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază

Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat într-un interviu acordat duminică postului de televiziune WNL din Ţările de Jos că va continua procesul în următoarele luni.

"Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie", a declarat Knot.

Într-un interviu separat acordat duminică publicaţiei italiene La Stampa, Knot a explicat că "este prea devreme să spună" dacă Banca Centrală Europeană ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor până în vară.

"La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie", a declarat oficialul BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde a promis la jumătatea lunii decembrie că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru a combate inflaţia, informează AFP.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite