BCE urmează să introducă inteligența artificială în calculele referitoare la inflație

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a început analiza modului în care poate fi încorporată inteligența artificială în înțelegerea inflației. Această alegere a fost realizată după ce pentru o perioadă ândelungată de timp au fost presiuni subevaluate asupra prețurilor și a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituției.

colaj foto semn statuite zona euro intrarea Banca Centrală Europeană
BCE urmează să introducă inteligența artificială în calculele referitoare la inflație

Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare şi analizare a milioane de date, inclusiv cele privind preţurile, statisticile companiilor, noile articole şi documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară.

"Inteligenţa artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza şi interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informaţiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară şi politică monetară", se arată într-o postare publicată de joi de BCE.

Ani de zile, BCE a subevaluat inflaţia şi au existat semne de întrebare privind modelele şi viabilitatea analizelor instituţiei.

Folosind AI, BCE vrea să adâncească înţelegerea comportamentului de stabilire a preţurilor şi dinamicile inflaţiei. BCE colectează pe scară largă datele privind preţurile în timp real dar cifrele nu sunt structurate şi sunt inadecvate pentru calcularea inflaţiei. Astfel încât BCE vrea să-şi structureze datele şi să-şi îmbunătăţească analizele cu ajutorul AI.

De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-şi simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul său este prea tehnic şi complex pentru a fi înţeles de oamenii obişnuiţi. 

Această nouă soluție ar putea fi un factor important în luarea de decizii, precum cea de acum două săptămâni, când BCE s-a regăsit în situația dificilă de a decide dacă se va majora sau nu dobânda cheie, ca urmare a calculelor referitoare la inflație.

Inflația este pur și simplu prea puternică pentru ca BCE să se oprească”, spunea la acel moment economistul Danske Bank, Piet Haines Christiansen.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite