BCE relaxează cerințele pentru acordarea de împrumuturi țărilor din afara blocului comunitar

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni că va relaxa cerinţele pentru a acorda împrumuturi băncilor centrale din ţările din afara Uniunii Europene în perioade de criză.

foto bancnote euro și drapel Uniunea Europeană
BCE coboară standardele pentru împrumuturile țărilor din afara UE Foto: Shutterstock

Aceste modificări ar trebui să facă mai uşor pentru economiile mai mici din afara graniţelor UE, cum este Ucraina, să împrumute euro de la BCE dacă se confruntă cu presiuni financiare, transmite Reuters.

"Pe baza experienţei acumulate în perioada pandemiei şi a războiului Rusiei în Ucraina, noul cadru de reglementare permite extinderea condiţiilor de acces în perioade de criză sau când există un risc crescut de materializare a crizelor", a informat BCE.

De asemenea, acordurile de tip "repo" existente, pe baza cărora ţările pot împrumuta euro de la BCE pe baza unor garanţii, cu băncile centrale din Kosovo, Muntenegru, San Marino, Macedonia de Nord, Andorra, Albania şi Ungaria, au fost prelungite până la finele anului următor.

În prezent, astfel de lunii de tip "repo" pot fi acordate numai ţărilor care au potenţialul de a afecta politica BCE din cauza mărimii lor, a utilizării crescute de euro şi a legăturilor financiare şi economice cu UE. 

Cadrul revizuit are ca scop să facă accesul la aceste facilități mai incluziv, în special în perioadele de provocări economice sporite.

Măsura luată de BCE reflectă angajamentul de a oferi sprijin țărilor din afara UE care se confruntă cu tensiuni financiare și consolidează importanța colaborării internaționale în perioade de criză. 

Uniunea Europeană a avut o dispută acum jumătate de an cu Banca Centrală Europeană în legătură cu planurile de utilizare a profiturilor obținute din activele înghețate ale băncii centrale rusești în valoare de peste 200 de miliarde de euro pentru a contribui la reconstrucția Ucrainei, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Oficialii din cadrul brațului executiv al UE au replicat președintelui BCE, Christine Lagarde, cu privire la avertismentul băncii că acțiunile împotriva participațiilor sancționate ar putea amenința stabilitatea financiară a zonei euro și lichiditatea monedei comune, au declarat aceste persoane, care au cerut să nu fie identificate, discutând despre discuții sensibile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite