Vâlcov, propus ministrul Finanţelor, vrea ca împrumuturile „Prima Casă“ şi „Prima Maşină“ să poată fi contractate şi de cei care nu se află la prima achiziţie

Vâlcov, propus ministrul Finanţelor, vrea ca împrumuturile „Prima Casă“ şi „Prima Maşină“ să poată fi contractate şi de cei care nu se află la prima achiziţie

Darius Vâlcov, ministrul propus pentru Finanţe, vrea să extindă programele "Prima Casă“ şi "Prima Maşină“ FOTO Sever Gheorghe

Darius Vâlcov, ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, vrea pentru anul viitor extinderea programelor guvernamentale „Prima Casă“ şi „Prima Maşină“, cu facilităţi acordate chiar dacă cumpărătorul nu se află la prima achiziţie, dar şi înfiinţarea băncii de dezvoltare, vizând structura EximBank.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vrem să vedem dacă putem extinde «Prima Casă» şi «Prima Maşină» pentru o casă şi pentru o maşină, nu neapărat să fie prima“, a declarat Vâlcov luni la audierea sa în cadrul Comisiei Buget Finanţe Bănci din Camera Deputaţilor.
 
Pe de altă parte, el a punctat că vrea pentru anul viiitor înfiinţarea băncii de dezvoltare, proiect adus în discuţie de mai multe ori în ultima perioadă, prin înfiinţarea unei instituţii distincte sau pe baza structurii EximBank, optând pentru a doua variantă.
 
„Mai facil ar fi prin EximBank decât printr-o bancă nouă. Instituţia va finanţa proiecte prioritare în infrastructură, energie şi mediu, proiecte ale autorităţilor publice locale, confinanţările pentru fondurile europene, creşterea eficienţei energetice, sprijinirea fermierilor, în educaţie prin susţinerea acordării de credite pentru studii post-liceale. O bancă de dezvoltare se finanţează prin emiterea de obligaţiuni şi atragerea de credite de la instituţii financiare internaţionale“, a spus Vâlcov.
 
Ministrul propus a menţionat că, în acest sens, vor avea loc discuţii cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Totodată, se va decide dacă cele două fonduri de garantare care funcţionează în România, FNGCIMM şi FGCR, vor vace parte din structura băncii de dezvoltare sau vor funcţiona separat ca până în prezent.

Mai puteţi citi: 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: