Olguţa Vasilescu: Transferul contribuţiilor a adus mai mulţi bani la pensii. Nu ne atingem de pensiile speciale ale cadrelor militare

Olguţa Vasilescu: Transferul contribuţiilor a adus mai mulţi bani la pensii. Nu ne atingem de pensiile speciale ale cadrelor militare

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţine că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a redus deficitul la fondul de pensii cu 56,4%, faţă de 50% cât a estimat când a propus ca salariaţii să-şi plătească singuri contribuţiile către stat. Vasilescu a adăugat că în vară Pilonul Ii va deveni opţional şi că legea pensiilor nu va modifica pensiile speciale ale cadrelor militare.

România a atras de pe pieţele externe 1,2 miliarde de dolari şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni în dolari

România a atras de pe pieţele externe 1,2 miliarde de dolari şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni în dolari

Ministerul Finanţelor Publice a realizat prima operaţiune de răscumpărare anticipată şi de preschimbare parţială a unei serii de euroobligaţiuni existente în dolari. Tranzacţia s-a desfăşurat sub forma răscumpărării anticipate şi preschimbării parţiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane USD, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani şi cupon de 6.75%.

INTERVIU Ce este în neregulă cu programul „credite cu dobândă zero pentru dezvoltare personală” şi ce ar trebui păstrat din el

INTERVIU Ce este în neregulă cu programul „credite
cu dobândă zero pentru dezvoltare personală” şi ce ar trebui păstrat din el

Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul „Investeşte în tine”, prin care vrea să le dea românilor credite de 40.000 de lei cu dobândă zero pentru dezvoltare personală. Cristian Păun, profesor de economie la ASE, a răspuns la întrebările „Adevărul” privind efectele acestui program, atât pozitive cât şi negative, ce riscuri aduce şi în ce mod ar putea fi el schimbat ca să fie util.

Isărescu: Românii plecaţi în străinătate au trimis bani în ţară şi pentru a face investiţii şi a demara afaceri | mugur isarescu

Isărescu: Românii plecaţi în străinătate au trimis bani în ţară şi pentru a face investiţii şi a demara afaceri

Românii care au plecat la muncă în străinătate au trimis bani în ţară inclusiv pentru a face investiţii şi pentru a demara mici afaceri, din patriotism sau din aspiraţia de a reveni cândva în ţară, a afirmat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei cu tema „Migraţia şi antreprenoriatul - o valoare semnificativă”.

Pilonul II de pensii, dincolo de dezinformare

Pilonul II de pensii, dincolo de dezinformare

Exista multe mituri şi neadevăruri propagate în discuţia ce priveşte Pilonul II de pensii. Ai cui sunt banii din Pilonul II, cât va fi atât pensia de stat, cât şi cea de la Pilonul II, dar şi ce Pilon are randament mai mare lămureşte, în acest editorial, Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma, bursa de gaze din România este complet imatură, pecetluind subordonarea referenţială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând şi un semnal de neîncredere faţă de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva).

acum 4 luni · comentarii (0)

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 10 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 11 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)