Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată

Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată

Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată. Fiecare participant la Pilonul II poate afla câţi bani a acumulat în contul său FOTO crooksandliars.com

Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată? Mulţi români contribuie lunar la sistemul de pensii private, dar nu ştiu ce sume au acumulat. „Adevărul“ îţi arată cum poţi verifica câţi bani ai în contul de pensie privată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape 6,3 milioane de români sunt, în prezent, participanţi la sistemul de pensii private obligatorii, iar contribuţiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii celor opt fonduri de pensii private. 
 
Contribuţia definită la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu vârsta de până la 35 de ani şi este opţională pentru cel cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani. În prezent, contribuţia lunară la Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale din constribuţiile pentru asigurări sociale (CAS), însă urmează să fie majorată la 5 puncte procentuale începând cu luna martie. 
 
Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013.
 

La ce fond de pensie privată eşti

 
Dacă esti angajat şi ai vârsta sub 35 de ani, poţi semna un act de aderare la unul dintre cele opt fonduri de pensie privată obligatorie. Dacă nu faci acest lucru, vei fi distribuit aleatoriu la unul dintre cele opt fonduri de pensii. Administratorul fondului la care ai fost repartizat aleatoriu este obligat să îţi transmită o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de 15 zile. 
 
În cazul în care nu ai primit nicio scrisoare, poţi să afli care este fondul în care ajung contribuţiile printr-o solicitare înaintată Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 
 
Potrivit unui sondaj realizat în toamna anului trecut, unul din trei respondenţi (29%) nu ştie că are o pensie administrată privat, deşi deţine un astfel de produs. Tendinţa este şi mai accentuată în rândul tinerilor cu vârsta de până la 25 de ani (cu un procent de 38%). 
 
După ce ai aflat care este fondul de pensii private obligatorii în care ajung contribuţiile tale, poţi verifica câţi bani ai în contul de pensie privată. Şi există mai multe căi. 
 

1. Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată. Scrisoarea de la administrator

La începutul fiecărui an, fiecare administrator al unui fond de pensii obligatorii trimite participanţilor, prin poştă, situaţia contului său de pensii la sfârşitul anului precedent. În acest desfăşurător, fiecare participant la Pilonul II poate vedea care sunt contribuţiile virate până la momentul respectiv şi care este valoarea sumelor cumulate în urma investirii contribuţiilor sale de către administrator în diverse active (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni etc)  
 

2. Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată. Solicită ajutorul administratorului

Dacă nu ai primit acest desfăşurător la început de an sau vrei să verifici situaţia contului tău mai des, poţi cere ajutorul administratorului fondului tău de pensii, telefonic, în scris sau te prezinţi într-o agenţie a acestuia. Dacă nu îţi va putea comunica datele contului tău din motive de securitate, cu siguranţă te va ajuta să-ţi verifici singur situaţia pe platformele lor online.  
 

3. Cum verific câţi bani am în contul de pensie privată. Verifică-ţi contul online

Majoritatea fondurilor de pensii administrate privat au lansat platforme online de vizualizare a conturilor. Aceste conturi se activează şi se folosesc precum o căsuţă de e-mail, adica primeşti un user, o parolă (şi eventual un alt element de siguranţă) cu care te poţi loga şi intra în contul tău pentru a vizualiza sumele acumulate. 
 
În această secţiune, participanţii la următoarele fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) îşi pot verifica oricând, pe Internet, situaţia contului personal de pensie privata, istoricul contribuţiilor şi alte informaţii:
 
 
 
 
 
    
 
 
 
Mai puteţi citi:
 
 
.  
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările