Banii tăi de pensie privată, investiţi şi în în fonduri de private equity şi infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vrea să permită administratorilor să investească şi în alte clase de active, cum ar fi fondurile de private equity, de mărfuri sau în infrastructură, potrivit unui proiect de normă al instituţiei.

În prezent, contribuţiile participanţiilor la sistemul de pensii private (obligatorii şi facultative) sunt investite în titluri de stat, obligaţiuni corporative, depozite bancare, obligaţiuni municipal, acţiuni şi titluri de participare – OPCVM.

Proiectul de normă va integra într-un singur act normativ prevederile normelor aflate în vigoare privind investirea activelor fondurilor de pensii private şi a celor privind calculul activului net şi a valorii unităţii de fond la nivelul întregului sistem de pensii private.

„Această măsură de revizuire s-a impus în urma evoluţiilor recente ale pieţelor financiare internaţionale, dar şi datorită creşterii volumului activelor gestionate de administratorii fondurilor de pensii private. Actul normativ introduce noi clase de active, noi prevederi privind evaluarea acestora, îmbunătăţeşte metodele de evaluare existente şi defineşte o serie de noi tipologii de risc ale fondurilor de pensii private, adaptate la dinamica pieţei şi influenţate de tipul de activ deţinut şi de calitatea acestuia“, se arată într-un comunicat al CSSPP.

CSSPP vrea să permită administratorilor noi tipuri de investiţii, cum ar fi cele în infrastructură, în fonduri de private equity şi în cele de mărfuri şi stabilirea limitelor din activul fondului de pensii privat care poate fi investit în fiecare dintre noile categorii de instrumente propuse.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până la data de 17 octombrie.

La finele lunii august, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) se ridicau la 6,07 miliarde de lei, în creştere cu cu 2,07% faţă de 31 iulie.


Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri