Creditele acordate de IFN-uri au atins un nivel record în 2021, în ciuda dobânzilor practicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, după un avans de 6,7% în primele 6 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, potrivit ultimei analize KeysFin.

În anul pandemiei creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 2,3% la 35,2 miliarde de lei, însă în decembrie 2020 rămâneau cu 4% sub nivelul istoric de 36,8 miliarde de lei atins în decembrie 2008.

Din punctul de vedere al ponderii din total, IFN-urile incluse în categoria Activităţi multiple de creditare au acordat peste 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituţiile incluse în categoria Leasing financiar au creditat doar 1,8% din total, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR) de la sfârşitul lui iunie 2021.

“Dacă iniţial pandemia s-a tradus printr-o reticenţă a IFN-urilor în creditarea economiei, în baza creşterii aversiunii la risc, dar şi a scăderii cererii ca urmare a incertitudinilor legate de propria poziţie financiară, în toamna lui 2020 lucrurile au început să revină la normal, iar în prima jumătate a lui 2021 am atins maximul istoric pentru valoarea creditelor acordate de IFN-uri.

Cele 2 programe guvernamentale „IMM Leasing” şi „IMM Factor” pot susţine piaţa în cazul implementării, însă riscul major pe termen scurt îl reprezintă deteriorarea semnificativă a portofoliului de credite acordate de IFN-uri prin prisma accentuării vulnerabilităţilor companiilor şi ale populaţiei, ca urmare a impactului economic al valului 4 de COVID-19, a deprecierii monedei naţionale, precum şi a scumpirii creditării, materiilor prime, energiei şi gazelor”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

IMM-urile, creditate de IFN-uri

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare (77% versus 46% în cazul instituţiilor de credit, potrivit datelor de la sfârşitul primului trimestru din 2021). 

Din punct de vedere al dimensiunii companiilor, datele BNR arată că IFN-urile locale au finanţat preponderent sectorul IMM-urilor (aproximativ 85% din valoarea creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare, potrivit datelor din martie 2021).

Companiile încă apelează la creditele în valută, în timp ce populaţia s-a reorientat în ultimii ani către împrumuturi în moneda naţională, fapt ce-i supune pe cei din urmă unui risc de dobândă în creştere (82% dintre creditele IFN acordate firmelor sunt în valută, comparativ cu doar 9% în cazul populaţiei, potrivit datelor de la sfârşitul primului semestru al anului 2021). 

Top 5 IFN-uri din România 

După valoarea activelor totale, UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA a fost cel mai mare IFN din România, cu 5,3 miliarde de lei, reprezentând 13% din total în anul 2020. 

Pe locurile următoare s-au situat: BCR LEASING IFN SA, cu active totale de 2,7 miliarde de lei (7% din total), UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN SA, cu active totale de 2,3 miliarde de lei (6% din total), DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN SA şi IMPULS LEASING ROMANIA IFN SA, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice analizate de specialiştii KeysFin.

De asemenea, în ceea ce priveşte Rezultatul net, UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA (liderul după activele totale) a avut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, de aproape 121 milioane de lei şi a generat 13,5% din total în 2020. 

Pe locul al doilea după profitul net înregistrat în 2020 s-a situat FONDUL NAŢIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII SA – IFN (deţinut integral de statul român) cu 96,5 milioane de lei, fiind urmat de: BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA, cu 58 milioane de lei, UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN SA, cu 57,9 milioane de lei şi AGRICOVER CREDIT IFN SA, cu aproape 47 de milioane de lei. 

Dacă am exclude din top 5 FONDUL NAŢIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII SA – IFN, pe locul 5 în topul profitabilităţii s-ar regăsi ŢIRIAC LEASING IFN SA cu un profit net de 44,5 milioane de lei în anul pandemiei.

Deteriorarea portofoliului de credite, principalul risc

Datele BNR arată o corelaţie pozitivă şi puternică, de cel puţin 0,7 (cu excepţia absenţei legăturii dintre IFN şi fondurile de investiţii) între activele IFN şi cele ale celorlalte componente ale sistemului financiar (în special în raport cu cel bancar), fapt care se traduce printr-o probabilitate mai mare de contagiune în situaţia materializării unui risc de finanţare şi/sau lichiditate.

Rata creditelor neperformante (întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile), înregistrată de portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor a fost de 2,5%, în timp ce în cazul populaţiei, datele BNR arată un nivel de 8,1% la sfârşitul lunii martie 2021.

În anul pandemiei, creditele restante şi îndoielnice au scăzut semnificativ, cu 24% la sută, ajungând la 471,7 milioane lei. Cu toate acestea, nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante şi îndoielnice a crescut cu 2% şi a ajuns la aproape 2,4 miliarde de lei, indicând încă de sfârşitul anului trecut o deteriorare a serviciului datoriei aferent acestor credite, conform analiştilor KeysFin.

Notă: Analiza are la bază rezultatele raportate la Ministerul Finanţelor Publice de 165 de IFN-uri (93%) dintre cele 178 incluse în Registrul General al Băncii Naţionale a României, la data de 27.09.2021.

Citeşte şi:

Cât de periculoase sunt IFN-urile care acordă credite la domiciliu

Cum a ajuns un român să plătească o dobândă de 30.000% pentru doar 180 de euro. Topul celor mai scumpe IFN-uri

Topul costurilor percepute de IFN-uri

Pentru a putea compara costurile, echipa Volt a simulat o situaţie în care obţinem un credit în valoare de 2.000 RON, pe o perioadă de 3 luni, credit pe care l-am returna apoi în cel puţin 3 rate. Şi asta pentru că termenele de achitare la IFN-urile examinate pot varia, unele credite necesitând plata per săptămână, iar altele plata per lună.

Pe lângă dobânda propriu-zisă, IFN-urile pot percepe şi alte comisioane, cum ar fi cel de analiză dosar sau de administrare. Pentru a determina costul total, au fost luate în calcul toate comisioanele percepute, iar pentru uşurinţa înţelegerii datelor, cifrele au fost rotunjite la numere întregi. 

Tabel: Costul total în RON pentru un credit în valoare de 2000 RON pe 3 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite