Câţi bani primesc de la stat şomerii care pun umărul la treabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii care îşi găsesc un loc de muncă în România sau în străinătate, dar şi angajatorii de pe piaţa locală care oferă un post persoanelor din anumite categorii sociale beneficiază de noi stimulente de la stat, care pot ajunge până la aproape 3.500 de euro.

Guvernul vrea să încurajeze şomerii să îşi caute un loc de muncă nu numai în zona în care locuiesc, ci şi în alte localităţi din ţară, printr-un nou pachet de norme, aprobat recent de Guvern. Actul normativ completează şi modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Astfel, şomerii care se angajează vor încasa o primă de activare, iar celor care străbat o distanţă mare până la serviciu statul le va deconta transportul. Prime importante, de până la 15.500 de lei, vor încasa şomerii care îşi schimbă domiciliul pentru un loc de muncă, într-o localitate ce se află la mai mult de 50 depărtare de cea de reşedinţă.

Costurile vor fi acoperite din fonduri externe nerambursabile şi din bugetul asigurărilor sociale de stat, a menţionat Guvernul.

Prime pentru şomerii reîncadraţi

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobate de Guvern, vor fi acordate prime de activare şomerilor care se reîncadrează în muncă. Este vorba despre persoanele care nu primesc indemnizaţie de şomaj şi care vor beneficia de un bonus de 500 de lei la angajare, condiţia fiind să păstreze locul de muncă minimum trei luni. Prima de activare nu se va cumula cu altele oferite de stat în acest pachet de măsuri, prevede actul normativ.
„În mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă“, a declarat miercuri ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Totodată, cei care vor găsi de lucru într-o altă localitate, situată la peste 15 km faţă de cea de domiciliu, vor încasa zilnic o primă de încadrare de 0,5 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Suma oferită de stat nu poate depăşi însă 55 lei/zi. Prima se va acorda lunar, timp de 12 luni.

Stimulente pentru cei care schimbă domiciliul

Una din cele mai importante prevederi îi vizează pe şomerii dispuşi să renunţe la domiciliul actual, pentru un loc de muncă. Ministrul Dragoş Pîslaru a declarat că aceste măsuri, de stimulare a mobilităţii angajaţilor, vor să preîntâmpine „depopularea zonelor cu grad înalt de sărăcie, pachetul … încurajează investitorii din zonele respective să-şi atragă personal calificat şi din alte zone“.  Pentru a beneficia de stimulent, noul loc de muncă trebuie să fie la minimum 50 de kilometri distanţă de localitatea de domiciliu. Beneficiază de primă atât cei care vor suporta pe cont propriu cheltuielile de cazare la noul domiciliu, cât şi cei care vor avea cheltuielile suportate de angajator sau din fonduri publice.

Astfel, şomerii care îşi schimbă domiciliul pentru un nou loc de muncă beneficiază de o primă de instalare de 12.500 de lei, iar cei care vor fi însoţiti de familii primesc 15.500 de lei. Pe de altă parte, dacă un cuplu de şomeri, soţ-soţie, îşi stabileşte domiciliul într-o altă localitate, din aceleaşi considerente, unul dintre soţi va primi 12.500 de lei, iar celălalt 3.500 de lei.

În schimb, dacă angajatorul sau autorităţile publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu sau suportă cheltuielilor aferente, prima de instalare va fi mai mică. Concret, un şomer sau un cuplu de şomeri va primi 3.500 de lei. Şomerii care se mută cu tot cu familia încasează o primă de 6.500 de lei, chair dacă angajatorul va suporta cheltuielile de cazare.

Potrivit ordonanţei, de prima de instalare pot beneficia şi cetăţenii români care vor lucra într-un alt stat din spaţiul UE şi al Europei de Sud-Est pe o perioadă de cel puţin 36 luni.

Potenţialii beneficiari

În ordonanţă se menţionează că „definirea grupului ţintă eligibil pentru primele de mobilitate (prima de încadrare şi prima de instalare) va fi aprobată şi actualizată prin hotărâre de Guvern“. Ţinta este ca „de măsuri să poată beneficia toate persoanele şomere înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care au domiciliul /reşedinţa sau îşi stabilesc noul domiciliu/reşedinţa în zonele prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate. Zonele vizate sunt cele care includ „comunităţile marginalizate cu grad 3 si 4 de sărăcie si arealele prioritare pentru dezvoltare asumate prin Memorandumul“ adoptat miercuri de Guvern. Principalele zone vizate vor fi Valea Jiului, Roşia Montană-Munţii Apuseni şi comunităţile marginalizate din Moldova.

Şomerii, încadraţi în funcţie de şansele de angajare

Potrivit noilor norme, serviciile de informare şi consiliere profesională a şomerilor vor trebui să îi încadreze pe aceştia în diverse categorii (niveluri), respectiv uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil. Ce încadraţi în categoriile greu ocupabil şi foarte greu ocupabil vor primi servicii de îndrumare minimum trei luni.

Stimulente mai mari pentru angajatori

Guvernul majorează nivelul subvenţiilor pentru angajatorii care oferă un loc de muncă persoanelor din anumite categorii sociale, prin noua Ordonanţă. În prezent, subvenţiile variază între 500 de lei şi 750 de lei, iar noul nivel propus este de 900 de lei, aşadar o creştere de 16 - 44% faţă de nivelul actual.
Potrivit noilor prevederi, prima oferită angajatorului va fi de 900 de lei pe lună per angajat şi se va acorda o perioadă de un an. Categoriile de salariaţi eligibili sunt:
-  absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, angajaţi pe perioadă nedeterminată,
-  absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, care trebuie menţinuţi în muncă minimum 18 luni,
- şomeri cu vârste de peste 45 de ani, şomeri de lungă durata,  tineri NEET, (not in Education, Employment, or Training – care nu urmează o formă de învăţământ, nu sunt angajaţi şi nu urmează un curs de specializare), şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, cu condiţia să fie menţinuţi în muncă minimum 18 luni,
- şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
Subvenţiile se vor acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă, mai scrie în actul normativ. 


Rata şomajului a scăzut la 5,9%

În al doilea trimestru al anului, România avea 530.000 de şomeri. Rata şomajului a fost de 5,9% în trimestrul al doilea, în scădere de la 6,6%m în primul trimestru din acest an. Cu toate astea, şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel foarte ridicat, de 19,4%.   
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite