Bani albi pentru zile negre? „Oamenii economisesc tot mai mult, dar nu ştiu să multiplice banii“, arată un consultant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii s-au obişnuit să economisească în ultimii ani, învăţând una dintre lecţiile crizei, de a nu fi prins nepregătit în perioade dificile, însă nu ştiu să-i multiplice, a declarat pentru News.ro consultantul în administrarea banilor Eusebiu Burcaş.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi români depun banii în bănci, unde randamentele sunt foarte mici, în timp ce soluţia este de a ieşi din capcana blocării banilor, întrucât ei produc valoare doar prin circulaţie.

„Cu siguranţă va veni o nouă criză, e un lucru foarte clar, pentru că face parte din ciclicitatea economică. Se întâmplă că se văd două fenomene: oamenii economisesc bani, criza i-a pus în postura de a nu-i mai prinde nepregătiţi următorul moment de criză, dar ce sesizez este că nu ştiu cum să-i multiplice“, a afirmat Burcaş, care este totodată trainer financiar.

El spune că oamenilor le este cel mai la îndemână să-şi depună economiile în bănci, considerând plasamentele sigure şi comode, însă dobânzile au ajuns foarte mici, ceea înseamnă că banii sunt doar stocaţi.

„Cred că următorul pas va fi cum generăm încredere între noi astfel încât banii aceia să poată fi fructificaţi, cum să ieşi din capcana strânsului banilor, pentru că rolul lor este să producă valoare adăugată prin circulaţie, nu prin blocarea lor la anumiţi deţinători“, punctează Burcaş.

Economisirea, la maximul perioadei postdecembriste

Rata de economisire a gospodăriilor din România a ajuns în primul trimestru din acest an la 14%, nivel maxim după 1990, potrivit unui raport de cercetare publicat luni de Banca Transilvania.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în primele trei luni cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.969 lei (circa 660 euro), din care 84,6% reprezintă venituri băneşti.

O parte din sumele economisite ajung în depozitele bancare, astfel că la finele lunii mai populaţia avea economii în lei la bănci de 95,9 miliarde de lei şi depozite în valută de 56,5 miliarde de lei.

În perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele în valută cu 7%.

Soluţia: diversificarea investiţiilor

Potrivit consultantului financiar, soluţia este diversificarea investiţiilor, iar populaţia să nu mai mizeze doar pe banii din bancă, unde câştigurile sunt mici. Totodată, trebuie să aibă în vedere că acele sume s-ar putea deprecia sau devaloriza într-un anumit moment de criză, cum s-a întâmplat în Grecia anul trecut.

„Pentru asta noi suntem oarecum pregătiţi, că deja suntem în lucru cu un manual de criză, astfel încât oamenii să se poată adăposti, doar parţial, în virtutea lucrurilor care se vor întâmpla, pentru că se spune că următoarea criză va fi mai mult o criză de sistem decât una financiară sau economică“, spune Burcaş.

El apreciază că sistemul va fi oarecum provocat să se schimbe, pentru a găsi soluţii să îngusteze ecartul dintre superbogaţi şi populaţia săracă.

Cea mai mare prăpastie între venituri

România este de departe ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, în condiţiile în care cei mai prosperi 20% dintre români au venituri de peste şapte ori mai mari decât cei mai săraci 20% dintre locuitorii ţării, potrivit datelor oficiului european de statistică Eurostat publicate în iunie.

Seriile Eurostat arată că România este ţara în care inegalitatea dintre bogaţi şi săraci a crescut cel mai puternic în ultimii ani, în special în perioada 2013-2014, de la o diferenţă între veniturile extremelor de 6 în 2010 la 6,2 în 2011, 6,3 în 2012, 6,6 în 2013 şi 7,2 în 2014.

„Îngrijorător este că inegalitatea aceasta se va accentua. Eu văd o singură soluţie, antreprenoriatul. Sprijinirea micului înreprinzător să poată crea valoare adăugată pentru toţi cei din jurul lor. Numai oferind valoare adăugată prin antreprenoriat se poate reuşi, eu nu ştiu altă soluţie“, subliniază consultantul în administrarea banilor.

Omul de rând care nu are bani puşi deoparte şi îşi gestionează cheltuielile din salarii sau alte venituri lunare este cel mai expus într-o perioadă de criză.

„Opinia mea, lucru învăţat de la bunicii mei, este că dacă nu depozitezi în pod cereale pentru ce se întâmplă în următoareale 6-12 luni şi, din cauza fenomenelor meteorologice, rămâi fără recoltă, o să mori de foame sau o să umbli pe la vecini“, spune Burcaş.

El atrage atenţia că populaţia trebuie să se întoarcă la unele aspecte de bază, pe care le-a uitat, „pentru că totul pare foarte roz şi lucrurile se derulează cu o viteză fantastică în jurul nostru“.

„În ultimă instanţă, să nu uităm că orice criză este, de fapt, o reaşezare pe nişe baze de care ne-am indepărtat foarte tare“, adaugă trainerul financiar.

Burcaş sfătuieşte oamenii să-şi constituie rezerve de orice fel, mai ales dacă situaţia lor financiară nu este foarte bună.

„Principala problemă în timpul unei crize este că veniturile se subţiază. Dacă astăzi, în perioadă de creştere economică, unele persoane nu se descurcă cu banii pe care îi au, cu atât mai puţin o vor face în perioadă de criză“, concluzionează consultantul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite