Amnistie fiscală pentru aberaţia legală

Amnistie fiscală pentru aberaţia legală

Familia buzoianului Constantin Davidică trebuie să plătească 1.000 de lei pentru dividende de 1 leu  FOTO Iulian Bunilă

Executivul va anula datoriile către Fisc pentru cei somaţi să plătească contribuţii de sănătate de sute de lei pentru venituri din „investiţii“ chiar şi de un leu, pentru sumele obţinute din diurne, din drepturi de autor sau din activitatea de persoană fizică autorizată.

Guvernul va discuta miercuri un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată către Fisc aferente contribuţiilor de asigurări de sănătate (CASS), după ce premierul Victor Ponta a anunţat că, în aceste cazuri, costurile litigiilor depăşesc cuantumul sumelor ce ar fi obţinute de către stat. 
 
Proiectul va reglementa situaţia veniturilor obţinute până la data de 1 iunie. Este vorba de celebrele cazuri în care mii de oameni din toată ţara s-au trezit datori la Fisc pentru venituri din dividende de la SIF-uri despre care nu ştiau. Iar asta după ce Fiscul a trimis la începutul anului notificări câtorva mii de copii pentru dobânzile primite la alocaţii.
 

„Momentul T0“

 
„Miercuri trebuie să fie în şedinţa de Guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege - sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e (for) decizional - şi vrem să facem un moment T0: dom'le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeşte plăteşte“, a declarat luni seara premierul Ponta.
 
Fiscul a anunţat săptămâna trecută că a suspendat emiterea deciziilor privind regularizările contribuţiilor de sănătate pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.
 

Baza de calcul este problema

 
Degeaba va reseta Guvernul totul la „momentul T0“ dacă autorităţile nu rezolvă problema care a generat toate aceste aberaţii. Iar aceasta este baza de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate, care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut. Astfel, persoanele care obţin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară. Statul calculează contribuţiile de sănătate drept 5,5% din salariul minim, iar în 2012 salariul minim pe economie a fost de 750 de lei lunar.
 
Astfel că această contribuţie nu poate fi mai mică de 39 de lei lunar, adică 468 de lei pe întreg anul 2012.
Mai exact, la venituri de un leu, o persoană se poate trezi cu datorii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) de câteva sute de lei.
 

Aberaţia fiscală perfectă

 
„Adevărul“ a scris în luna martie despre cazul unei familii din Buzău care trăieşte un adevărat coşmar din cauza unei sume de un leu primită drept dividende din nişte acţiuni provenite din cuponiada guvernului Văcăroiu. Mai exact, Maria Davidică „a primit“ aceste dividende cuvenite pentru anul 2012, însă ea nu a ştiut niciodată de ele. Problema a ieşit la iveală după ce, fiind bolnavă, a vrut să se interneze. Soţul său, Constantin Davidică, a dorit să o preia pe asigurarea sa, dar acest lucru nu s-a putut din cauza „dividendelor“, deoarece apărea în sistem cu „venituri“. Ba mai mult, cum baza de calcul este salariul minim, soţii s-au trezit şi cu o datorie la Fisc acumulată de 1.000 de lei.
 

„Taxa pe alocaţii“

 
La începutul anului, mai multe mii de copii din Curtea de Argeş şi din judeţul Alba au primit somaţii de plată pentru contribuţiile de sănătate aferente unor „investiţii“. Printre cei notificaţi se aflau copii de zece ani sau nedeplasabili. „Investiţiile“ respective erau dobânzile primite din faptul că alocaţiile copiilor erau virate în conturi bancare.
În februarie, ANAF a anunţat că va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările