Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel de la criza economică din 2008

0
Publicat:

Banca Angliei (BoE) a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, iar guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că economia britanică „progresează în direcţia cea bună” şi „există noi semne încurajatoare că inflaţia scade”, dar este nevoie de mai multă certitudine că presiunile asupra preţurilor sunt sub control.

foto Banca Angliei
Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel de la criza economică din 2008

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 8 la 1 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor, transmit Reuters și BBC.

„Nu suntem încă la momentul la care putem reduce dobânzile, dar lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună”, a afirmat Bailey.

Decizia BoE vine după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri să menţină dobânda de politică monetară, dar a indicat că ar putea reduce dobânzile de trei ori în acest an, ceea ce a dus la creşteri semnificative pe pieţele bursiere globale.

Chiar dacă rata inflaţiei în Marea Britanie a scăzut la 3,4% în februarie, rămâne cea mai ridicată din G7 (ţările puternic industrializate). Dar Banca Angliei se aşteaptă ca în trimestrul doi din 2024 inflaţia să scadă sub ţinta sa de 2%, după decizia ministrului de Finanţe, Jeremy Hunt, de a îngheţa taxa pe carburant.

Majoritatea analiştilor şi investitorilor estimează că BoE va începe doar în trimestrul trei reducerea dobânzilor, probabil în august. 

În perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a înregistrat cel mai lent ritm de creştere începând din octombrie 2022, în timp ce rata şomajului a crescut neaşteptat, ceea ce ar putea atenua temerile Băncii Angliei (BoE) privind inflaţia, arată datele publicate marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6,1%, faţă de un avans de 6,2% în perioada octombrie - decembrie 2023, sub aşteptările analiştilor. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 2%, cel mai ridicat nivel începând din vara lui 2019, excluzând perioada pandemiei, transmit Reuters și DPA.

Rata şomajului în Marea Britanie a crescut pentru prima dată începând din iulie 2023, în contextul încetinirii creşterilor salariale. În perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, rata şomajului a urcat la 3,9%, de la 3,8% în perioada octombrie - decembrie 2023, arată datele ONS. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 3,8%.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 43.000, la 908.000 în perioada decembrie 2023 - februarie 2024. Este a 20-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite