Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

0
Publicat:

Banca Angliei a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25%, ceea ce reprezintă cel mai ridicat nivel al dobânzii din economia britanică, începând cu 2008.

Clădire Banca Angliei
Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

În plus, Banca Angliei a a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei britanice în 2024 şi a avertizat că rata inflaţiei ar putea rămâne la un nivel ridicat o perioadă de timp mai îndelungată, transmit Reuters şi DPA.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 6 la 3 pentru menţinerea costurilor de împrumut, în linie cu previziunile analiştilor.

Este mult prea devreme să ne gândim la scăderea dobânzilor. Am menţinut dobânzile nemodificate luna aceasta, dar urmărim cu atenţie să vedem dacă vor fi necesare noi majorări”, a afirmat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

După ce în august estima un avans al economiei britanice de 0,5% în 2024, acum Banca Angliei previzionează o creştere zero. Prognoza pentru acest an rămâne nemodificată, fiind estimată o expansiune a PIB-ului de 0,5%.

Cele mai recente proiecţii arată că politică monetară va trebui probabil să fie restrictivă o perioadă de timp mai îndelungată. O nouă înăsprire a politicii monetare ar putea fi necesară dacă se menţin presiunile inflaţioniste”, se arată în comunicatul BoE.

Deşi rata inflaţiei a scăzut de la 11,1% în urmă cu un an la 6,7%, conform celor mai recente date, rămâne mult peste ţinta BoE de 2%.

De asemenea, Banca Angliei se aşteaptă ca rata şomajului să crească de la 4,2% în prezent la 5% în următorii doi ani. 

Dobânzile au rămas nemișcate de câteva luni

La finele lunii septembrie, Banca Angliei a anunțat că ratele dobânzilor din Marea Britanie au rămas neschimbate după ce Banca Angliei a declarat că majorarea prețurilor au încetinit mai repede decât se aștepta, scrie BBC.

  „Inflația a scăzut foarte mult în ultimele luni și credem că va continua să facă acest lucru”, a declarat guvernatorul Băncii, Andrew Bailey.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite