Avocații care au invalidat bonusul excesiv al lui Elon Musk cer un onorariu record de 6 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocații care au anulat vineri salariul de 56 de miliarde de dolari a lui Elon Musk, considerându-l exagerat, au cerut un onorariu legal record de 6 miliarde de dolari, plătibil în acțiuni ale producătorului de automobile electrice.

foto Elon Musk
Elon Musk, multimiliardar american Foto: Shutterstock

„Recunoaștem că onorariul solicitat este fără precedent din punct de vedere al mărimii absolute”, au declarat cele trei firme de avocatură într-un dosar depus la Court of Chancery din Delaware, acesta ridicându-se la un tarif orar de 288.888 de dolari, au precizat acestea, comunica Reuters.

Musk a atacat cererea ca fiind „criminală”, postând pe platforma sa X că „avocații care nu au făcut altceva decât să dăuneze Tesla vor 6 miliarde de dolari”.

Tesla și avocatul lui Musk nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii emise de Reuters.

Compania ar urma să plătească avocații care l-au reprezentat pe Richard Tornetta, un acționar care l-a dat în judecată pe Musk în 2018 din cauza pachetului salarial, pe care un judecător din Delaware l-a respins în ianuarie.

Producătorului de vehicule electrice i se cere să plătească onorariul deoarece a beneficiat de returnarea pachetului salarial al lui Musk, despre care echipa de avocați a spus că va duce la returnarea către producătorul auto a 266 de milioane de acțiuni.

Această structură are avantajul de a lega premiul direct de beneficiul creat și evită să ia chiar și un cent din bilanțul Tesla pentru a plăti onorariile”, au scris avocații, adăugând că onorariul ar fi deductibil din punct de vedere fiscal pentru Tesla.

Judecătoarea Kathaleen McCormick, care supervizează cazul și va decide asupra onorariului, a numit salariul lui Musk „de neînțeles” în hotărârea sa.

Societatea se poate opune onorariului, deoarece are o cerere de onorariu într-un caz similar cu privire la remunerația directorilor săi.

Cele mai mari înțelegeri în cazurile acționarilor au avut loc în instanțele federale. Cel mai mare onorariu a fost de 688 de milioane de dolari în 2008 pentru echipa de avocați care a obținut o înțelegere de 7,2 miliarde de dolari într-un caz de fraudă cu titluri de valoare în legătură cu falimentul Enron Corp.

Solicitarea onorariului Tesla vine în contextul în care Curtea Supremă din Delaware analizează un apel la un onorariu de 267 milioane de dolari într-un caz care a fost soluționat cu un miliard de dolari și care implică Dell Technologies.

Judecătorii din Delaware au declarat că urmărirea cazurilor până în profunzimea litigiului, prin depoziții și până la proces, ar trebui să primească un procent mai mare din recuperare pentru a reflecta riscul și efortul depus. Cazul privind plata lui Musk a ajuns la un proces de o săptămână.

Oponenții acestei abordări susțin că, pe măsură ce valoarea înțelegerilor și a hotărârilor judecătorești crește, avocații ar trebui să încaseze un procent din ce în ce mai mic pentru a evita supracompensarea. Echipa de avocați a declarat că onorariul solicitat s-a ridicat la aproximativ 11% din hotărâre.

Pachetul salarial al lui Musk a constat în opțiuni de cumpărare de acțiuni care îi permiteau să cumpere acțiuni Tesla la prețuri foarte reduse și îi cereau să păstreze acțiunile timp de cinci ani. Echipa de avocați a declarat că au căutat acțiuni fără restricții privind vânzarea acestora. Echipa juridică a acționarului a fost formată din trei firme de avocatură, Bernstein Litowitz Berger & Grossmann și Friedman Oster & Tejtel, ambele cu sediul în New York, și Andrews & Springer din Wilmington.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite