Avertisment: Cursul ar putea ajunge la 5 lei pentru un euro în trei ani dacă diferenţa între salarii şi productivitate va creşte foarte mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economiştii avertizează Guvernul să nu crească prea mult salariile deoarece va afecta exporturile
Economiştii avertizează Guvernul să nu crească prea mult salariile deoarece va afecta exporturile

Diferenţa între nivelul salariilor şi productivitate a ajuns la cel mai mare nivel de la declanşarea crizei până în prezent, iar dacă acest trend va continua, iar Guvernul va stimula în continuare consumul, în trei ani cursul ar putea ajunge la 5 lei pentru un euro, a declarat Dan Bucşa, economist în cadrul Unicredit Londra.

„Diferenţa dintre salarii şi productivitate a ajuns în acest moment la cel mai mare nivel de la criză încoace. O asemenea diferenţă între salarii şi productivitate am mai văzut într-o singură ţară după criză, în Ungaria. Şi am văzut ce s-a întâmplat după, ungurii au fost forţaţi să deprecieze moneda. Întrebarea este dacă continuăm în ritmul acesta, productivitatea rămânând în urma salariilor, care va fi presiunea pe leu?“, a afirmat el.

„Este adevărat că oamenii au iluzie monetară, dat totuşi, cele două ar trebui să fie corelate“, a punctat Bucşa.

El a adăugat că o creştere repetată a salariului minim afectează competitivitatea prin preţ, pentru că se majorează costurile de producţie, şi a oprit reducerea şomajului.

„Pentru că noii angajaţi sunt angajaţi la salariul minim, eu cred că faptul că şomajul nu mai scade în România se datorează şi acestei creşteri salariale. Salariile cresc prea repede ca să permită reducerea şomajului. Este adevărat că şomajul este mai mic la noi decât în alte ţări din regiune, dar îl şi măsurăm puţin diferit. După calculele noastre, şomajul natural în România este de sub 6%, adică ar mai fi loc ca şomajul să scadă măcar un punct procentual în România“, a menţionat macroeconomistul.

Creditarea în lei înregistrează un impuls puternic

De asemenea, el a mai spus că acum creditarea populaţiei creşte cu mai bine de 20%, astfel că Banca Naţională a României (BNR) ar putea lua măsuri de temperare a creditării dacă împrumuturile vor accelera puternic şi anul viitor, deoarece ar putea apărea riscul de supraîncălzire a economiei.

„Creditarea populaţiei creşte în România cu peste 20%. Cehii au spus că, dacă mai au încă un an de creştere a creditării consumului, în ritmul acesta, vor încerca să limiteze creşterea cu nişte măsuri administrative. În România, nu cred că BNR va face ceva anul acesta pentru că, în sfârşit, şi-a revenit creditarea în lei, iar de obicei, când îşi revine creditarea, are întâi o cocoaşă, creşte mai repede la început şi apoi încetineşte. Să vedem la anul, dacă vom avea tot creştere de peste 20%, poate trebuie făcut ceva pentru că există riscul de supraîncălzire“, a declarat Bucşa

El a explicat că avansul foarte mare înregistrat până în prezent de creditarea în lei reprezintă, de fapt, o creştere de la un nivel foarte mic constatat în ultimii ani. De asemenea, o mare parte provine din refinanţarea creditelor în valută.

Macroeconomistul a subliniat că România este singura ţară din regiune care încearcă o refinanţare a creditelor din valută în monedă locală fără să oblige băncile să facă ceva. „Acesta este motivul pentru care băncile vor refinanţa creditele, pentru că dobânzile în lei scad şi, în acest moment, creditul imobiliar în lei este mai ieftin decât unul în valută. E normal să existe o refinanţare, cu cât e mai rapidă rămâne de văzut“, a mai spus Bucşa.

Salariul minim pe economie este programat să crească anul viitor la 1.200 de lei, iar Guvernul a anunţat deja majorarea salariilor cu 25% în Sănătate şi cu 15% în Educaţie, în vreme ce noua lege a salarizării în domeniul bugetar ar duce la creşteri salariale şi în alte sectoare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite