ASF vrea ca fondurile de pensii să îşi majoreze investiţiile directe în economie prin achiziţii mai mari de acţiuni şi obligaţiuni emise de companii

0
0

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să modifice politica de investiţii a fondurilor de pensii, pentru a le permite alocarea unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie, care în prezent se situează la 2,7 miliarde de lei.

„ASF intenţionează să revizuiască politica de investiţii a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie (în sensul creşterii ponderii deţinerilor de instrumente financiare, precum acţiuni listate şi obligaţiuni corporative)“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit ASF, fondurile de pensii private au investiţii de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, incluzând aici şi societăţile financiare sau băncile.

„Fondurile de pensii private au participaţii la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de către statul român (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrând în topul acţionarilor acestora“, se arată în comunicat.

Investiţiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depăşesc 675 milioane de lei şi au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare.

Ponta zicea acelaşi lucru, dar s-a gândit şi la naţionalizare

Premierul Victor Ponta declara recent că a discutat de mai multe ori cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre naţionalizarea fondurilor de pensii, dar a decis să le lase să efectueze investiţii în economie, el dorind ca acestea să participe la realizarea proiectelor de infrastructură.

Administratorii pot investi, potrivit legislaţiei, până la 70% din valoarea totală a activelor unui fond în titluri de stat, până la 30% în obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau din UE şi până la 50% în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România sau din UE.

De asemenea, pot fi realizate plasament în titluri de stat şi alte valori mobiliare emise de state terţe - până la 15% din valoarea totală a activelor unui fond, în obligaţiuni şi alte valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de autorităţile administraţiei publice locale din state terţe - până la 10%, precum şi în obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, dacă aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate şi îndeplinesc cerinţele de rating - până la 5%.

Plafonaele se aplică atât în cazul fondurilor de pensii private obligatorii, cât şi celor facultative.

Unde au investit până acum

La data de 30 iunie, fondurile de pensii private deţineau investiţii de 957 milioane lei în companii de importanţă naţională (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participaţiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzând companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% în acţionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice şi deţineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucureşti (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).

Active totale de 17,5 miliarde de lei

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) aveau active nete de 17,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro) la finele lunii iunie, în creştere cu 18,6% faţă de decembrie 2013, potrivit datelor asociaţiei administratorilor de fonduri de pensii private (APAPR).

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul primelor şase luni la 6,16 milioane de participanţi şi active nete de 16,54 miliarde de lei.

Pe Pilonul III, cele 10 fonduri de pensii private facultative au ajuns la finele primului semestru la un număr total de circa 330.000 de participanţi şi active de peste 923 milioane de lei.

Pilonul III a fost lansat în mai 2007 iar Pilonul II un an mai târziu.

Mai puteţi citi:

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri