Analiștii anticipează o creștere de peste 50% a fuziunilor și achizițiilor în 2024, la nivel global

0
Publicat:

Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor ar urma să crească cu 50% în acest an comparativ cu 2023, pe măsură ce se reduc îngrijorările cu privire la costurile de finanţare, inflaţie şi recesiune, susţin analiştii de la Morgan Stanley într-un raport publicat luni.

foto barbat care ține în brațe bacnote de tip euro
Analiștii anticipează o creștere de peste 50% a fuziunilor și achizițiilor Foto: Shutterstock

Credem că această „iarnă” cu privire la fuziuni şi achiziţii (M&A) începe să se dezgheţe iar activitatea ar urma să revină la nivelurile ciclice şi seculare”, susţin analiştii firmei americane de brokeraj, transmite Reuters.

Morgan Stanley se aşteaptă ca Europa şi America de Nord să fie regiunile care vor beneficia cel mai mult de reluarea activităţilor de tip fuziuni şi achiziţii dar şi perspectivele pentru India, Australia, Coreea de Sud, Japonia şi ţările ASEAN arată favorabil.

Majorările agresive ale dobânzilor adoptate de principalele bănci centrale, inflaţia ridicată şi îngrijorările referitoare la o recesiune au afectat activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2023. Volumul global al fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 35% anul trecut, până la cel mai redus nivel de după 2004, în funcţie de valoarea ajustată în funcţie de inflaţie, în timp ce în termeni de procente din Produsul Intern Brut al SUA, fuziunile şi achiziţiile de anul trecut au atins cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, susţin analiştii de la Morgan Stanley.

Aşteptările referitoare la o reducere a costurilor cu împrumuturile la finele acestui an, o diminuare susţinută a preţurilor de consum, speranţele privind o „aterizare lină” a marilor economii ale lumii precum şi creşterea încrederii în rândul companiile ar putea sta la baza relansării fuziunii şi achiziţiilor.

De asemenea, cererea pentru capacităţi în domeniile inteligenţei artificiale şi cloud-ului, tranziţia la energia curată şi inovaţiile în aşa-numitele ştiinţe ale vieţii vor fi factori suplimentari care vor stimula tranzacţiile de tip M&A, adaugă analiştii de la Morgan Stanley.

Firma de brokeraj consideră că sectoarele sănătăţii, imobiliar şi tehnologie vor fi principalele beneficiare ale fuziunilor şi achiziţiilor.

În ceea ce priveşte finanţarea fuziunilor şi achiziţiilor, banii gheaţă şi datoriile par mai atractive decât equity-ul, în pofida creşterii randamentelor obligaţiunilor, susţin analiştii de la Morgan Stanley. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite