Agenţia Internaţională a Energiei cere majorarea producţiei de petrol pentru stabilizarea pieţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), a cerut luni producătorilor de petrol să pompeze mai mult pentru a stabiliza pieţele, afectate de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

La începutul acestei luni, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Potrivit sursei citate, luni, IEA a dat asigurări că va continua operaţiunea, dacă „condiţiile se vor menţine sau se vor înrăutăţi".

„Fiecare producător responsabil de petrol trebuie să introducă pe piaţă mai mult petrol", a declarat Birol la o conferinţă pe teme de energie care se desfăşoară la Rabat, informează Agerpres.

Piaţa petrolului continuă să fie volatilă în faţa posibilităţii, pe de o parte, ca Rusia să-şi reducă oferta, în special de gaze, în timp ce, pe de altă parte, ţările consumatoare încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Statele membre IEA au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, a anunţat pe 1 martie ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins cotaţia barilului de petrol peste pragul de 100 de dolari.

Potrivit sursei citate, jumătate din cantitatea totală va proveni de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate precum Japonia şi Germania.

„Am convenit ca membrii IEA să elibereze în mod coordonat 60 de milioane de barili de petrol", a declarat Koichi Hagiuda.

IEA a mai coordonat până acum doar trei eliberări de petrol din rezervele strategice: în 1991 cu prilejul războiului din Golf, în 2005 după uraganele Rita şi Katrina şi în 2011 în timpul războiului civil din Libia.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite