Hidroelectrica a câştigat definitiv şi irevocabil două procese cu „băieţii deştepţi“ de la EFT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica a reintrat recent în insolvenţă, după o decizie a Curţii de Apel Bucureşti  FOTO Marian Iliescu
Hidroelectrica a reintrat recent în insolvenţă, după o decizie a Curţii de Apel Bucureşti  FOTO Marian Iliescu

Energy Financing Team (Elveţia) şi Energy Financing Team România (EFT România) au pierdut irevocabil litigiile cu Hidroelectrica în care au contestat denunţarea contractelor directe de achiziţie a electricităţii de la compania de stat.

„Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil, în 17 martie 2014, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG), respectiv Energy Financing Team România (EFT România), împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a contractelor bilaterale de vânzare a energie electrice încheiate cu Hidroelectrica“, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat în august 2012, după intrarea în insolvenţă a companiei de stat, contractele de vânzare a energiei către cei doi traderi.

Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut prin cele două contracte, în perioada 2006-2012, suma de 502,88 milioane de lei. Contractele erau valabile până în 2015.

Victorie şi cu Electrocarbon

În data de 3 martie 2014, Curtea de Apel a respins şi recursul Electrocarbon împotriva măsurii Euro Insol de activare a clauzei de forţă majoră în perioada august – noiembrie 2012.

Cele două recursuri au tranşat irevocabil în favoarea Hidroelectrica două dispute majore, respectiv denunţarea contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice şi activarea clauzei de forţă majoră, în schimb casarea unor hotărâri ale judecatorului sindic şi trimiterea lor spre rejudecare a vizat doar aspecte de ordin procedural. 

Câtă vreme două completuri diferite din cadrul aceleiaşi instanţe, Curtea de Apel, au respins recursurile în instanţă ale unor traderi de energie demonstrează încă odată grava eroare în care s-a aflat completul de judecată din 25 februarie 2014 care a dispus redeschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica“, a declarat, în comunicat, Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.

Gaura de un miliard de euro

Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi“ din energie.

Hidroelectrica a pierdut între 2206 şi 2012 suma de de 4,87 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) pentru că a vândut energie prin contracte directe către 11 beneficiari.

La sfârşitul lunii februarie compania a reintrat în insolvenţă după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Mai puteţi citi:

Hidroelectrica va avea un nou administrator special: Gabriel Dumitraşcu

Şeful Oficiului de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ioan Mihăilă, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, a fost condamnat, joi, la patru ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Remus Vulpescu: Contractele de energie ale „băieţilor deştepţi“ cu Hidroelectrica ar putea fi reinstaurate

Contestaţiile „băieţilor deştepţi“ la decizia de reziliere a contractelor cu Hidroelectrica au fost trimise din nou spre judecare, în urma deciziei de marţi a Curţii de Apel Bucureşti, astfel că aceste contracte ar putea intra din nou în vigoare, a declarat Remus Vulpescu, fost administrator special al companiei în perioada insolvenţei, citat de Agerpres.ro.

Constantin Niţă: Barajele vor fi scutite de la aplicarea „taxei pe stâlp“. Motivul: sunt proprietate publică

Taxa pe construcţiile speciale nu va fi aplicată barajelor, deoarece acestea sunt proprietate publică a statului, a declarat, azi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Remus Borza: „Băieţii deştepţi“ forţează la Curtea de Apel redeschiderea insolvenţei Hidroelectrica

Curtea de Apel Bucureşti va analiza joi recursurile formulate de 11 traderi, 2 sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă, scrie Mediafax.

Guvernul se angajează în faţa FMI să nu divizeze sau să fuzioneze Hidroelectrica ori Complexul Energetic Oltenia înainte de listare

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu divizeze sau să fuzioneze societăţile sau activele societăţilor programate pentru listări în acest an, nici direct, nici indirect prin iniţiative precum legea holdingului, potrivit draftului scrisorii de intenţie, prezentat de către Hotnews.ro.

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuriSituaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţăHidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite