După trei ani de pierderi, Alro Slatina a trecut pe profit. Câştigul combinatului a fost de 25,4 milioane de euro în primul semestru

După trei ani de pierderi, Alro Slatina a trecut pe profit. Câştigul combinatului a fost de 25,4 milioane de euro în primul semestru

Cifra de afaceri a combinatului Alro Slatina a fost de 1,2 miliarde de lei în primul semestru din 2015 FOTO Mugurel Manea

Combinatul Alro Slatina a înregistrat un profit de 113 milioane de lei (25,4 milioane de euro) în primul semestru al acestui an, după trei ani consecutivi de pierdere. În perioada similară din 2014, combinatul a înregistrat o pierdere de 80 de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut în primele şase luni ale anului la 1,2 miliarde de lei, de la 966 milioane de lei în acelaşi interval al anului precedent, se arată într-un comunicat al companiei.
 
„În primele şase luni ale anului 2015, am înregistrat rezultate pozitive, după o perioadă de trei ani consecutivi de pierdere. Astfel, un impact semnificativ l-au avut eforturile noastre continue de a ne mări productivitatea şi de a ne reduce costurile, precum şi ajustarea sistemului de eco-taxe pentru energie, în conformitate cu recomandările Uniunii Europene. Această măsură, vitală pentru industria aluminiului, va permite Grupului Alro să concureze pe baze echitabile cu alţi producători de aluminiu din celelalte ţări ale Uniunii Europene, unde măsuri similare au fost implementate încă din anii anteriori şi să se menţină pe o piaţă aflată în scădere“, a declarat în comunicat preşedintele consiliului de administraţie al Alro, Marian Năstase.
 
La rândul său, Grupul Alro a înregistrat, în primele şase luni un profit net ajustat de 136 milioane lei (30,6 milioane euro), faţă de o pierdere netă ajustată de 89 milioane lei în prima jumătate a anului anterior.
 
Grupul a înregistrat o producţie totală de aluminiu primar de 134.760 tone, în creştere cu 5,6% faţă de nivelul realizat în perioada similară a anului anterior, de 127.605 de tone. Producţia de aluminiu procesat a Grupului a avansat în acelaşi ritm, la 51.604 de tone, de la 48.828 de tone.
 
Compania notează că va continua programul de investitţi axat pe modernizarea şi creşterea eficienţei operaţiunilor, având un buget de 59 de milioane de dolari alocat pentru 2015. Acesta vizează creşterea capacităţii de reciclare, împreună cu extinderea portofoliului de produse.
 
În perioada 2002-2014, Alro a investit circa 100 de milioane de dolari în proiecte de eficienţă energetică, precum modernizarea staţiilor electrice de alimentare şi de distribuţie, înlocuirea grupurilor trafo-redresoare, îmbunătăţirea sistemului de management energetic. Pentru acest an, Alro are un program de investiţii care vizează realizarea de modernizări în cadrul sectorului de electroliză. Alro Slatina a avut anul trecut pierderi de 108,55 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,99 miliarde lei.
 
Alro este o subsidiară a Vimetco NV (Olanda), o societate cu capital privat care desfăşoară operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. Compania deţine aproape 84,2% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controlează 10,21% din titluri. Principala piaţă de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România), dar producătorul îşi exportă produsele şi în S.U.A şi Asia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările