UPDATE CORESPONDENŢĂ DE LA BAKU Antreprenorii români caută contracte în Azerbaidjan. A fost inaugurată Camera bilaterală de Comerţ Azerbaidjan-România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreprenorii români au venit la Baku în căutare de contracte, profitând de economia în plină dezvoltare a Azerbaidjanului FOTO Adevărul
Antreprenorii români au venit la Baku în căutare de contracte, profitând de economia în plină dezvoltare a Azerbaidjanului FOTO Adevărul

O delegaţie de 16 companii din  România participă astăzi şi mâine într-o delegaţie în Azerbaidjan, la Baku, cu ocazia deschiderii Camerei Bilaterale de Comerţ Azerbaidjan-România. Afectaţi de cererea scăzută din Europa, antreprenorii români se orientează acum spre pieţe non-euro. Oferta lor: de la construcţia de autostrăzi şi până la foraj în Marea Caspică.

Vneri, 15 martie

UPDATE Camera Bilaterală de Comerţ Azerbaidjan-România, inaugurată în "oraşul vânturilor"

A fost inaugurată, la Baku, Camera Bilaterală de Comerţ Azerbaidjan-România, în prezenţa reprezentanţilor celor 16 companii fondatoare, a lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi a lui Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură.

Camera Bilaterală de Comerţ Azerbaidjan-România, cu sediul într-o vilă din capitala azeră, şi-a deschis vineri porţile. Panglica a fost tăiată de Valeriu Zgonea, Dan Şova şi de Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere şi consul onorific al Azerbaidjanului la Constanţa.

taiere panglica Baku - Camera bilaterala de Comert Azerbaidjan Romania

Valeriu Zgonea a declarat că deschiderea Camerei va impulsiona cooperarea economică şi va evidenţia oportunităţile de investiţii în ambele ţări. “Pentru noi, parteneriatul cu Azerbaidjan este foarte important. Avem proiecte commune deosebit de importante, în special în domeniul energetic, avem un parteneriat strategic şi, iată, o Cameră de Comerţ bilaterală la Baku, care va conduce la intensificarea schimburilor comerciale şi la creşterea interesului pentru piaţa românească a investitorilor azeri”, a declarat Zgonea la deschiderea Camerei.

discurs Zgonea la Baku

El a adaugat că a prezentat părţii azere 15 proiecte importante în România, în care vrea să atragă companiile din Azerbaidjan, proiecte ce vizează infrastructura şi sectorul energetic – reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Cuprumin şi Roşia Montană, într-o nouă formă, dar şi modernizarea portului Constanţa. “România are şansa să devină hubul Uniunii Europene. Orice novice de la ASE sau de la o altă facultate ştie că zona de business de mâine este Asia. Dacă ne ajută Dumnezeu, următorul proiect va fi în Kazahstan”, a mai spus Zgonea.

Mesajul lui Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere şi consul onorific al Azerbaidjanului la Constanţa, pentru companiile fondatoare ale Camerei: “Din Azerbaidjan puteţi foarte uşor să vă uitaţi şi peste Caspică, puteţi să vă uitaţi şi la Kazahstan şi la Turkmenistan, sunt foarte multe forumuri şi foarte multe întâlniri de afaceri la Baku. Dacă aveţi oamenii dumneavoastră, puteţi stabili conexiuni cu toate ţările din bazinul Mării Caspice şi nu numai din zona Caspică. Nu uitaţi că în Azerbaidjan sunt foarte multe companii din sectorul energetic. E loc pentru absolut orice, de la energie până la construcţii, până la turism. Piaţa este mare, vă spun şi dumneavoastră, eu care vin frecvent în Azerbaidjan, şi cei care aţi mai fost, aţi văzut şi dumneavoastră că totul se schimbă peste noapte, se schimbă, se schimbă. Eu consider una dintre marile minuni ale lumii ceea ce se întâmplă în Baku în momentul de faţă. Este o piaţă enormă, dar, ca orice piaţă, nu este pe internet, trebuie să fie aici”.

Eu consider una dintre marile minuni ale lumii ceea ce se întâmplă în Baku în momentul de faţă. Este o piaţă enormă, dar, ca orice piaţă, nu este pe internet, trebuie să fie aici. - Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere     
camera bilaterala de comert azerbaidjan romania poza de grup

Joi, 14 martie

După discursurile susţinute de oficialii români şi azeri la Baku, oamenii de afaceri din cele două ţări au început discuţiile tete-a-tete în vederea încheierii de parteneriate. 

Declaraţiile oamenilor de afaceri români după discuţiile cu antreprenorii azeri:

Gabriel Comănescu, proprietarul Upetrom şi Grup Servicii Petroliere: "Zilele trecute am semnat un contract cu Gazprom Neft. Vom fora în coridorul arctic pentru ruşi. Contractul se ridică la câteva zeci de milioane de euro, aproape de 100 de milioane de euro. Nu avem încă niciun contract în Azerbadjan, dar suntem în negocieri pentru proiecte de construcţii offshore (instalare de conducte şi cabluri submarine)".

gabriel comanescu

Comănescu este interesat de proiectul AGRI, în valoare de 500 de milioane de dolari, însă acesta nu a demarat încă după mai multe amânări.  

"Perspectivele sunt foarte mari atât pentru firmele româneşti, cât şi pentru cele din Azerbadjan, nu trebuie să afli de licitaţii de pe internet. Ce putem învăţa noi de la Azerbadjan? Să ne protejăm companiile româneşti, capitalul autohton şi să fim eficienţi. Aici, legislaţia este perfectă pentru orice fel de investiţie", a mai spus Comănescu. 

Florea Diaconu, proprietarul constructorului bucureştean Delta ACM 93: "Suntem în contact cu Azerbaidjanul prin intermediul firmei Azvirt cu care avem un parteneriat în România. Noi dorim să dezvoltăm aici contracte de infrastructură.   Suntem în discuţii, sunt aici pentru a treia oară, prima dată am fost în decembrie". 

"Am discutat cu reprezentanţii a două companii azere care vor să intre pe piaţa din România prin intermediul unor firme specializate. O companie producătoare de ciment, care vrea să deschidă o fabrică în România, numai că nu este atât de uşor, şi o companie care vrea să vândă materiale de hidroizolaţii".   

baku discutii

   Antreprenorii români şi cei azeri purtând discuţii tete-a-tete în vederea încheierii de parteneriate


Ministrul Dan Şova: "Sunt aici să intermediez relaţiile dintre oamenii de afaceri români şi cei azeri"

baku business forum

De la stânga la dreapta: Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a României, Shahin Mustafayev, ministrul Dezvoltării Economice din Azerbaidjan, şi Rufat Mammadov, şeful AZPROMO.

Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, a susţinut o prezentare în cadrul Baku Business Forum şi i-a invitat pe antreprenorii azeri să participe la proiecte de infrastructură în România dezvoltate în parteneriat public-privat. 

 „În acest moment, urmărim să dezvoltăm proiecte în energie, hidroenergie, agricultură şi infrastructură. Am fi bucuroşi dacă companii din Azerbaidjan ar veni în România să dezvolte proiecte în parteneriat public privat. Ştiu că aveţi două-trei companii de construcţii autostrăzi, iar noi negociem în acest moment două proiecte mari: autostrada Comarnic-Braşov, pentru a face legătura cu Bucureşti, şi Craiova-Piteşti, pentru a lega Craiova de Constanţa“, a declarat, la Baku, Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte în infrastructura de interes naţional şi investiţii străine.

Şova a mai spus că el nu crede că România are o administraţie complicată, greoaie, aşa cum se spune, Guvernul actual încearcă să schimbe această filizofie pentru că România chiar are nevoie de investiţii.

El a adăugat că este aici pentru a intermedia întâlnirile tete-a-tete dintre oamenii de afaceri azeri şi cei români, pentru a lega relaţii în viitor.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat: „Guvernul şi Parlamentul susţin investiţiile azere în România. Camera Bilaterală de Comerţ Azerbaidjan-România va fi un alt vehicul de promovare a relaţiilor economice dintre cele două ţări. Politicienii au nevoie de oameni de afaceri puternici, cu viziune, şi invers, oamenii de afaceri au nevoie de politicieni puternici“.

Shahin Mustafayev, ministrul Dezvoltării Economice din Azerbaidjan, a spus, la rândul lui: „Ne bucurăm să avem 16 companii din România la Business Forum. În total, sunt 100 de oameni de afaceri, cu tot cu cei azeri. În 2012, schimburile comerciale dintre Azerbaidjan şi România au crescut cu 30 la sută, avem 8 companii româneşti în Azerbaidjan cu activităţi în construcţii şi producţie".


Printre antreprenorii români care se află în aceste zile în ţara caspică în căutare de contracte se numără Gabriel Comănescu, proprietarul grupului Upetrom şi consul onorific al Republicii Azerbaidjan la Constanţa, Florea Diaconu, proprietarul companiei de construcţii Delta ACM 93, şi Corneliu Bodea, unul dintre proprietarii Adrem Invest, companie specializată în aplicaţii industriale.  

Din delegaţie mai fac parte reprezentanţi ai companiilor Siveco (Irina Socol), Electromagnetica, Romgaz, Transgaz, Armax Gaz, DAS Iaşi, UTI şi AEM Timişoara. 

De asemenea, din delegaţia României mai face parte Paul Ichim, vicepreşedintele băncii de stat Eximbank. Banca este direct interesată de contractele şi parteneriatele ce urmează se semneze între partea română şi cea azeră.  

Afectaţi de criza din Europa, tot mai mulţi antreprenori români s-au orientat în ultimul an spre pieţe non-UE în căutarea de contracte. Florea Diaconu, proprietarul Delta ACM 93, spunea la începutul acestui an că prospectează pieţele din Azerbaidjan, Algeria şi Libia, după ce în ultimii ani a reuşit să intre în Irak cu un contract de construcţie a unei autostrăzi, precum şi în Republica Moldova, cu un proiect de drumuri.

Din delegaţia românească de la Baku, care se desfăşoară astăzi şi mâine, vor face parte şi reprezentanţi ai statului printre care se numără Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, dar şi Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei. De asemenea, din delegaţie mai fac patrte Mihai Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României. 

În decursul acestei zile, ministrul Dan Şova urmează să participe la Baku Business Forum, eveniment în cadrul căruia va susţine o prezentare. De asemenea, în cadrul forumului vor susţine prezentări Shahin Mustafayev, ministru de Dezvoltare Economică din Ayerbaidjan, şi Rufat Mammadov, preşedintele Fundaţiei AZPROMO.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, se va întâlni astăzi, într-o întrevedere tete-a-tete, cu preşedintele Parlamentului Republicii Azerbaidjan, Oqtay Asadov. 

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări evenimentele de la Baku la care participă delegaţia României.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite