Bulgaria vrea 100 de milioane de euro pe transportatorul feroviar de marfă. Grup Feroviar Român se bate cu ruşii de la RZD pentru compania bulgară

Bulgaria vrea 100 de milioane de euro pe transportatorul feroviar de marfă. Grup Feroviar Român se bate cu ruşii de la RZD pentru compania bulgară

Divizia de marfă este singura aripă profitabilă a BDZ, iar banii obţinuţi din privatizare vor fi utilizaţi pentru acoperirea datoriilor şi revigorarea secţiunii care se ocupă de transportul pasagerilor

Privatizarea BDZ Cargo, divizia de transport de marfă a companie feroviare stat din Bulgaria, ar fi considerată un succes dacă guvernul de la Sofia ar obţine 200 de milioane de leva (102 milioane de euro), a declarat ministrul Transporturilor, Ivailo Moskovski.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Nouă companii au cumpărat documentele pentru procedura de privatizare a BDZ Cargo, inclusiv Grup Feroviar Român (GFR). Printre companiile interesate de transportatorul feroviar de marfă se numără şi grupul rus de stat RZD. 
 
Fondurile pe care Bulgaria speră să le obţină sunt necesare urgent pentru plata unei părţi a datoriilor de 750 de milioane de leva (peste 380 de milioane de euro) ale holdingului care operează transportul pe căile ferate, a afirmat ministrul pentru canalul TV7, preluat de agenţia de presă Novinite. Holdingul BDZ ar înceta să existe dacă nu este plătită o parte a datoriei, a spus el.
 
"Sindicatele acuză că active de 500 de milioane de leva vor fi vândute la un preţ mult prea mic. Dacă îmi aduce cineva un investitor care este dispus să plătească atâţia bani întind eu personal covorul roşu", a declarat Moskovski, adăugând că privatizarea nu este sfârşitul, iar autorităţile fac tot posibilul pentru a finaliza cu succes vânzarea diviziei de marfă.
 
La prima tentativă de privatizare a BDZ Cargo, ministrul Transporturilor a afirmat că guvernul se aşteaptă să obţină cel puţin 150 de milioane de euro (circa 300 de milioane de leva) din privatizarea companiei. După eşecul primei încercări de privatizare, condiţiile pentru investitori au fost relaxate, iar preţul de pornire redus.
 
Agenţia de privatizare din Bulgaria a relansat în noiembrie procedura de licitaţie pentru divizia de marfă a BDZ, după ce prima încercare de vânzare a eşuat.
Preţul minim de vânzare al BDZ Cargo a fost redus la 100 de milioane de leva (51 milioane de euro) de la 200 milioane de leva (102 milioane de euro) la prima încercare de privatizare.
 
Novinite a scris în luna februarie că Grup Feroviar Român a fost descalificat de la prima licitaţie pentru divizia de marfă a BDZ după introducerea în condiţiile de calificare a unei prevederi privind o cifră minimă de afaceri. O companie din Turcia a fost exclusă din acelaşi motiv.
 
Divizia de marfă este singura aripă profitabilă a BDZ, iar banii obţinuţi din privatizare vor fi utilizaţi pentru acoperirea datoriilor şi revigorarea secţiunii care se ocupă de transportul pasagerilor.
 
GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, şi a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 761 milioane de lei (circa 180 milioane euro).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările