Repetiţii deschise cu Andrei Şerban, la Teatrul Bulandra, la Grădina Icoanei

Repetiţii deschise cu Andrei Şerban, la Teatrul Bulandra, la Grădina Icoanei

Andrei Şerban, în timpul repetiţiior la "Lear"                                                    FOTO: Lucian Muntean

în zilele de 16, 17, 18 şi 19 iulie (miercuri, joi, vineri, sâmbătă), la ora 19.00, la repetiţiile deschise cu "Omul cel bun din Seciuan", de Bertolt Brecht. Traducerea şi adaptarea: Andrei Şerban şi Daniela Dima.

Ştiri pe aceeaşi temă

După „Lear“ şi „Ivanov“,  regizorul Andrei Şerban montează din nou la Sala Izvor de la Bulandra "Omul cel bun din Seciuan", după Bertolt Brecht.  Muzica e semnată de Raul Kusak.

Andrei Şerban a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu spectacolele "Arden of Feversham", de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, "Iulius Cezar" de Shakespeare şi "Omul cel bun din Siciuan" de Bertolt Brecht.

Andrei Şerban s-a născut la 21 iunie 1943. A absolvit Institutul de Teatru si Cinematografie Bucuresti, clasa Radu Penciulescu.

 În Bucuresti, s-a remarcat cu montarea spectacolului "Iulius Cezar", de Shakespeare, la Bulandra.

In anul 1971 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", in SUA, la New York, cu o bursa Ford. A obtinut un succes imediat, in urma caruia Peter Brook il invita la centrul sau de cercetari teatrale, unde Andrei Serban colaboreaza la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus in scena spectacole de teatru si opera in zeci de tari.

In SUA, incepand cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein"s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera.

In Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti (1990-1993, ca director), La Comédie Française.

In Japonia a pus in scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

In Romania

Ubu Roi (1966)
Julius Caesar (1968) - piesa care ii aduce mai multe premii la concursurile internationale de teatru
Jonah (1969) 

Lear

Ivanov 

Trilogia Antica (1990) - considerata drept cea mai originala punere in scena a tragediei grecesti a sfarsitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internationale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg si Edinburg.
Director al Teatrului National Bucuresti (1990 - 1993)

Spectacole de opera puse in scena de regizorul Serban Andrei

Eugene Onegin (1980) la Welsh National Opera, a fost prima productie lirica
Turandot (1984)
Norma (1985)
Fidelio (Covent Garden - 1986)
Opera din Paris : The Puritans (1997), L"Ange de feu (1991), Lucia Di Lammermoor (1995), L"Italienne a Alger (1998), Les Indes Galantes (1999)
Andrei Serban a fost si este profesor la numeroase universitati: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California - San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d"Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992

Premii si distinctii

1965 - Premiul "Best Performance" cu piesa "Seful sectorului suflete", scrisa de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului International Studentesc de la Zagreb
Obie Awards
Tony Award
Societatea directorilor de teatru si a coregrafilor i-a acordat distinctia pentru impactul major avut in teatru in ultimii 20 de ani, impreuna cu alti 20 de regizori
Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz si Belgrad
Multe din productiile sale au fost nominalizate pe Broadway.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările