INTERVIU Actorul Tim Robbins: „Teatru înseamnă iubire. După spectacole, mergeţi acasă, faceţi copii, iubiţi-vă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Robbins, la Teatrul de Comedie                                                  FOTOGRAFII: David Muntean
Tim Robbins, la Teatrul de Comedie                                                  FOTOGRAFII: David Muntean

Prezent la Bucureşti cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară", care va fi jucat la Teatrul de Comedie (miercuri, joi, vineri), actorul Tim Robbins spune că lumea poate fi salvată numai prin iubire şi că dramele celor din închisori şi ale emigranţilor pot fi rezolvate dacă suntem atenţi la problemele acestora prin programe sociale.

De la Sibiu, actorul Tim Robbins (57 de ani)  a venit la Bucureşti, pentru a prezenta spectacolul „Visul unei nopţi de vară“, după Shakespeare,  care va avea, de miercuri până vineri, trei reprezentaţii la Teatrul de Comedie. Actorul spune că va recreea în feeria „Visul unei nopţi de vară“ o lume fantastică, populată de zâne, de vrăji, incantaţii, cu îndrăgostiţi fermecaţi.  În ton cu vremea caniculară de afară, 13 actori din trupa  The Actors’ Gang, înfiinţată de Tim Robbins în 1981, luminează, în spectacol, hăţişurile shakespeariene cu muzică originală şi expresivitate cinetică.


„Adevărul“: Mai e „Shakespeare contemporanul nostru“, pornind de la titlul cărţii lui Jan Kott?

Tim Robbins: Da, Shakespeare rămâne contemporanul nostru, prin mesajul său de iubire din această piesă. În spectacolul meu, am urmărit să creăm magie prin trupurile actorilor şi textul lui Shakespeare. Este una din piesele mele preferate de la Shakespeare – sunt atât de multe straturi de adevăr, minciună, vis, realitate, vrajă şi înşelăciune. O dispută conjugală aruncă Universul în haos şi confuzia rezultată este periculoasă, scandaloasă şi sălbatic de amuzantă. La început, nu aveam decât un buget de 500 de dolari, nu-i aveam decât pe actori... Am adăugat pe parcurs costume, decoruri. Piesa „Visul unei nopţi de vară“ aduce magia în vieţile noastre, aminteşte despre ce înseamnă să fii om, să fii îndrăgostit. Spectacolul se încheie cu o binecuvântare, e  un fel de a spune: după spectacol, mergeţi acasă, faceţi copii, iubiţi-vă (Râde). Este un proces firesc, care vine din emoţia pe care o naşte spectacolul.

Între teatru şi film ce aţi alege?

Muzica (Râde). Tatăl meu a fost interpret de muzică folk. Fratele meu, Dave Robbins, este compozitorul cu care lucrez de 20 de ani, el compune muzica în spectacolele mele de teatru.

Cum aţi colaborat, personal şi profesional, cu o actriţă cu 12 ani mai matură decât dumneavoastră, Susan Sarandon, în perioada dintre 1988 şi 2009?  Aveţi doi băieţi împreună...

Am întâlnit-ope Susan, când făceam filmul „Bull Durham“, în 1987. Filmul e despre o echipă de baseball de ligă secundă din Durham,  Carolina de Nord. Jucam alături de Kevin Costner, eu îl interpretam pe Ebby, care se pregătea pentru a ajunge în Liga Majoră. Susan interpreta o amatoare de baseball, pe Annie, trăiam cu ea o poveste de dragoste în fim. S-a întâmplat să ne îndrăgostim şi în realitate.  Da, avem doi fii împreună, pe John , care s-a născut în 1989, şi pe Miles, care a a venit pe lume în 1992. Fiul meu cel mic a jucat într-un spectacol când avea opt ani, iar băiatul cel mare deja produce filme. Împreună cu  Sarandon, am împărţit şi convingerile liberale. Este o actriţă extraordinară. Suntem despărţiţi din 2009.

Tim Robbins FOTO

Cum v-aţi documentat pentru filmul „Dead Man Walking“, cu care-aţi dus-o la câştigarea Oscarului pe partenera dumneavoastră, Susan Sarandon, în rolul sorei Helen Prejean? Aţi încercat să cunoaşteţi sistemul penitenciar din interior?

Susan mi-a adus cartea, am citit-o şi am fost fascinat.  Oamenii din penitenciare pot fi recuperaţi, dacă sistemul guvernamental are grijă de ei, dacă acest sistem încearcă să-i recupereze. Este o lume fascinantă acolo, în interiorul închisorilor.

Oamenii  rămân... oameni şi după gratii, nu trebuie stigmatizaţi. Trebuie să-i facem pe deţinuţi să-şi amintească cum erau înainte de a ajunge în închisoare. Sunt implicat într-un proiect cu tentă socială, dedicat deţinuţilor din opt închisori din California. Ideea a apărut în urmă cu zece ani.

Susţineţi ideile politice liberale, cum aveţi de gând să procedaţi concret pentru aducerea lui Hillary Clinton la Casa Albă?

Nu ştiu ce şanse are Hillary Clinton, nu ştiu dacă are şanse...Prefer să nu comentez.

Ce ne puteţi spune despre colaborarea cu regizorul Clint Eastwood, la filmul „Mystic River“, care v-a dus la câştigarea Oscarului pentru rol secundar?

Eastwood este un  „icon“ al cinematografului american. Eastwood înseamnă profesionalism, seriozitate, pasiunea lucrului făcut bine. Întâlnirea cu el a fost copleşitoare. Sunt foarte norocos că am avut o asemenea întâlnire.

Ce proiecte aveţi în continuare?

Voi face un spectacol despre imigranţi. Şi eu provin dintr-o familie de imigranţi, familia mea e printre primele venite din Irlanda pe continentul american, în 1620 - 1630. Mă interesează subiectul. Mă interesează poveştile imigranţilor, care trebuie spuse  în limba maternă. În acest spectacol nu se va vorbi în limba engleză, ci în limbile materne ale actorilor trupei. Am actori de peste tot din lume - din Iran, Turcia, Franţa sau Ungaria, care vor juca în acest spectacol. Nu ştiu ce o să iasă, dar sunt foarte implicat în acest proiect, cred cu adevărat în acesta.


Muzică interpretată live, în "Visul unei nopţi de vară"

visul unei nopti de vara

Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele „Top Gun”, „Cadillac Man”, „Bob Roberts” sau „Mystic River”. Câştigător al Oscarului şi al Globului de Aur pentru rolurile din „Mystic River” şi „Player”, Tim Robbins s-a remarcat ca regizor cu producţia de succes „Cradle Will Rock” iar    lung-metrajul „Dead Man Walking”, scris şi produs de Tim Robbins, a câştigat mai multe premii, dintre care amintim  Academy Award pentru cea mai bună actriţă pentru Susan Sarandon şi patru premii la Festivalul de Film  de la Berlin, precum şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Din 1981, Tim Robbins este  Director Artistic al companiei teatrale The Actors’ Gang, care a realizat, de la fondare, peste 150 de spectacole primind mai bine de 100 de premii. Compania The Actors’ Gang prezintă piese noi,  neconvenţionale şi reinterpretări dinamice ale clasicilor, reînviind vechea semnificaţie a scenei ca spaţiu al comuniunii sacre, transmiţând publicului mereu  un mesaj îndrăzneţ, original şi ferm.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Pierre Adeli,  Adam Ferguson,   Ali Grusell,   Lee Hanson,  Adam J. Jefferis, Will Thomas McFadden,   Mary Eileen O’Donnell, Molly Mignon O’Neill, Monica Quinn,  Pedro Shanahan,  Bob Turton, Sabra Williams,  Jillian F. Yim. 
Echipa de creaţie este formată din Tim Robbins (regia), Cynthia Ettinge (asistent de regie), Dave Robbins (ilustraţie muzicală), Bosco Flanagan (light design) şi  Erhard Steifel (măşti). Muzica spectacolului este interpretată live de Dave Robbins şi Mikala Schmitz. Spectacolul se joacă în limba engleză cu  supratitrare în limba română.                Foto spectacol: Valeria Palermo

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite