„Hamlet“ aşa cum nu l-aţi mai văzut vreodată: „remixat“ de Peca Ştefan şi pe muzică de Subcarpaţi. Premiera, în regia Adei Hausvater, va avea loc la Timişoara

„Hamlet“ aşa cum nu l-aţi mai văzut vreodată: „remixat“ de Peca Ştefan şi pe muzică de Subcarpaţi. Premiera, în regia Adei Hausvater, va avea loc la Timişoara

Imagini de la repetiţiile noii montări cu „Hamlet“     FOTOGRAFII: Adrian Pîclişan / TNTm

Shakespeare ne este veşnic contemporan, peste secole, peste generaţii. E o realitate pe care Teatrul Naţional Timişoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu „Hamlet“, în traducerea şi adaptarea „remix“ a lui Peca Ştefan şi în regia Adei Lupu Hausvater. Prima reprezentaţie a spectacolului este programată marţi, 10 mai, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional, fiind urmată miercuri, la aceeaşi oră, de premiera oficială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform organizatorilor, spectacolul Naţionalului timişorean, ale cărui repetiţii sunt în plină desfăşurare în această perioadă, cercetează în interiorul binecunoscutei poveşti destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri şi meschinării, într-un context şocant de asemănător cu cel al cotidianului imediat. Acestui „Hamlet“ al anului 2016  îi răspunde live muzica trupei Subcarpaţi, într-o întâlnire în care ritmurile ultracontemporane şi liniile melodice autentice româneşti traduc sensurile profunde ale unui text esenţial pentru cultura universală.

Spectacolul Naţionalului timişorean calibrează în spaţiul Sălii Mari dilemele unei generaţii pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut în aproape toate aspectele existenţei. Hamlet însuşi este doar un om tânăr, solar, inteligent, firesc şi cu simţul umorului, pus într-o serie de situaţii strâmbe, de mari compromisuri, iar noua realitate în care se trezeşte constrâns să trăiască este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuză, dar care totuşi este deschisă de minciunile, laşităţile, oportunismul, comoditatea şi mai cu seamă de refuzul celor din jurul său de a-şi asuma responsabilitatea pentru acţiunile pe care le fac.

„Hamlet este un manifest pentru dreptul neîngrădit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a rămâne ei înşişi, pentru dreptul de a-şi păstra vocea distinctă în societate.  Cred că generaţiile care vin au nevoie să-şi descopere echilibrul şi că societatea, de asemenea, trebuie să restabilească un adevăr fundamental  – acela că putem exista doar în firescul, în  naturaleţea unei vieţi curăţate de teamă, de jumătăţi de măsură, de minciună şi de amoralitate”, declară Ada Lupu Hausvater, directorul de scenă al spectacolului.

Echipa care lucrează la acest spectacol îi reuneşte pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici, Cristina König, Flavius Retea, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarniţki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionuţ Iova şi Marius Lupoian. De asemenea, este important de menţionat că în distribuţia spectacolului îl regăsim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului şi ca MC Bean, căruia i se alătură Valentin Popescu (Vali Umbră).Muzica este semnată de Subcarpaţi, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixează muzica electronică, ritmurile hip-hop şi dubstep, cu teme din folclorul românesc, într-o suprapunere eclectică, elaborată şi, în egală măsură, accesibilă şi acroşantă pentru public.

Decorurile şi costumele aparţin scenografei Iuliana Vâlsan, unul dintre cei mai prolifici şi premiaţi artişti vizuali din noul val, artista reunind în portofoliul său numeroase scenografii, picturi, instalaţii etc. Nu în ultimul rând, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia în artele spectacolului, colaborând cu artişti contemporani şi festivaluri din România, Bulgaria, Austria, Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările