Lucrările de consolidare şi restaurare de la celebra Biserică cu Sfinţi din Calea Moşilor au început, iar finalizarea lor este preconizată pentru luna iunie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica cu Sfinţi de pe Calea Moşilor
Biserica cu Sfinţi de pe Calea Moşilor

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a scris miercuri pe Facebook că au început lucrările de consolidare la monumentul istoric Biserica cu Sfinţi, construită în 1728, pe Calea Moşilor, spunând că „este inacceptabilă starea în care se află zonele istorice ale Bucureştilor“.

Totodată, preotul Petrişor Andreana a declarat că lucrările de consolidare şi restaurare de la Biserica cu Sfinţi din Calea Moşilor au început, iar finalizarea lor este preconizată pentru luna iunie 2017.

”Lucrările de consolidare şi restaurare la Biserica cu Sfinţi au început. Gardul împrejmuitor a fost adus, iar data la care se vor încheia lucrările este iunie 2017”, a declarat pentru News.ro preotul paroh Petrişor Andreana.

”Încep lucrările la Biserica cu Sfinţi (construită în 1728) de pe Calea Moşilor din Bucureşti, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Capitală.

Pentru salvarea Patrimoniul Construit al Bucureştiului, e nevoie să stabilim un dialog permanent între Minister, autorităţile locale şi alte instituţii interesate. Complexitatea problemelor cu care se confruntă patrimoniul Bucureştiului cere eforturi importante, resurse, voinţă şi creativitate”, a scris Corina Şuteu. ”Consider inacceptabilă starea în care se află zonele istorice ale Bucureştiului, iar Calea Moşilor Vechi, Calea Victoriei, Calea Griviţei, B-dul Magheru - Bălcescu, sunt puncte nevralgice ale patrimoniului în ruină.

Eforturile ONG-urilor care luptă pentru patrimoniu, iniţiativele civice, munca specialiştilor - arhitecţi, urbanişti şi peisagişti, sunt resurse extrem de importante pentru soluţionarea acestei probleme esenţiale a Capitalei: conservarea patrimoniului, salvarea memoriei şi transformarea patrimoniului într-o sursă de dezvoltare şi bunăstare”, a subliniat Corina Şuteu pe Facebook.  

La rândul său, consilierul ministrului, Edmond Niculuşcă, a scris, tot pe Facebook: „încep lucrările la biserica cu sfinţi. | a durat doar o lună ca să salvăm un monument de secol 18. | un şantier important pentru salvarea memoriei căii moşilor vechi. |

biserica cu sfinţi e, de fapt, biserica cu sibile, singura biserică din bucureşti pe pereţii căreia sunt pictaţi filozofii antichităţii şi profetese greco-romane. | pe peretele sudic, se vede încă, destul de bine, filozoful aristotel; se poate vedea şi citi. e un bărbat îmbrăcat în veşminte galbene.“

De ce este atât de importantă Biserica cu Sfinţi

Biserica cu Sfinţi a fost ridicată în vremea lui Alexandru Mavrocordat, în aprilie 1728, pe locul vechii biserici din lemn a lui Popa Hierea. Zidul exterior al bisericii este împărţit în două câmpuri, printr-un brâu, iar în câmpul superior sunt zugrăvite zece sibile şi nouă filosofi, între care Tucidide, Platon, Plutarh, Tales şi Aristotel. Pictura interioară este de factură bizantină.

Mai multe case care deserveau biserica se aflau în jur, iar în spatele monumentului, se afla o fântână de unde luau apă locuitorii din această zonă. Toate acestea au fost dărâmate în timpul primarului Pache Protopopescu, deoarece se aflau într-o stare avansată de degradare. O importanţă deosebită o are pictura acestei biserici, fiind printre puţinele din ţară care are pictaţi pe pereţii exteriori portrete ale unor filosofi din Antichitate şi sibile - preotese greco-romane cărora le era atribuit darul profeţiei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite