"Zina", un film despre ultimii pastori din Europa

In cadrul evenimentului "Sibiu, Capitala culturala a Europei" este lansat programul "Ultimii pastori din Europa", conceput sa se deruleze pe mai multi ani si are ca obiective principale arhivarea

In cadrul evenimentului "Sibiu, Capitala culturala a Europei" este lansat programul "Ultimii pastori din Europa", conceput sa se deruleze pe mai multi ani si are ca obiective principale arhivarea si salvarea unei civilizatii in prag de disparitie (cultura pastoritului din Carpati), acomodand oamenii din comunitatile pastorale la noile rigori ale UE. Manifestarea debuteaza a doua zi de Pasti cu premiera filmului documentar "Zina", in regia lui Dumitru Budrala, care va avea loc chiar in comuna Jina, fiind asteptati mii de oameni din satele Marginimii Sibiului. "Zina" propune o viziune asupra culturii pastoritului, cu obiceiurile de altadata (targurile, nedeile pacurarilor, fluierul si cantatul de dunga, pastoritul transhumant). Dumitru Budrala a realizat un film despre viata de odinioara si de astazi a unei comunitati care si-a pastrat intacte ritualurile stravechi. Documentarul mai prezinta si cateva file de istorie a acestui loc, pe vremea cand era sat graniceresc in Imperiul Habsburgic, in anii 1764-1851. De vitejia granicerilor a auzit insusi Napoleon, iar Imparateasa Maria Tereza a decorat regimentul de graniceri romani pentru bravura lor. Satul, atestat inca din 1396, are in prezent 4350 de locuitori, care lupta sa isi pastreze nealterata cultura muntelui, disparuta de mult timp in tari precum Spania, Italia sau Franta. Exista si o legenda care spune ca pe vremuri satul ar fi fost navalit de dusmani, iar oamenii ar fi plecat de la campie, pentru ca nu mai ramasesera cu nimic si s-ar fi retras in inima muntilor indrumati de o zana. Astfel, locurile poarta si astazi denumirea "Gruiul Zanii". Fascinati de frumusetea asezarii de la munte, s-au stabilt acolo si nu au mai coborat la campie. Tot in a doua zi de Pasti vor mai avea loc o expozitie de fotografie "Fetele muntilor" si o prezentare sustinuta de presedinta Europeran Forum on Nature Conservation and Pastorism, Anetta Mertens, "Pastoritul din Romania - amenintat de regulamentele UE?". Caminul Cultural din Jina este gazda acestor manifestari, organizate de Fundatia Antropologie Vizuala si Studioul de film ASTRA (departament al Muzeului ASTRA din Sibiu), incepand cu ora 13.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările