6 noiembrie –file de istorie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din multitudinea de personalităţi care şi-au legat numele de ziua de 6 noiembrie, îi amintim pe sultanul Suleiman Legsilatorul (Magnificul) şi pe ţarina Ecaterina a II-a.

Primul, născut pe 6 noiembrie 1494 a fost cel care a ridicat Imperiul Otoman, atât politic cât şi militar pe cel mai înalt nivel atins vreodată. Contemporan, între alţii cu Carol Quintul, Suleiman a cucerit Rhodosul, Belgradul, a transformat Ungaria în paşalâc turcesc şi a încercat un prim asediu asupra Vienei, capitala Habsburgilor.

El este cel care a invadat Moldova, la 5 iulie 1838,  forţându-l pe domnitorul Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare să părăsească tronul şi ţara, trădat de boieri. Ulterior, nemulţumit că boierii şi-au permis să aleagă un domn fără ştirea lor, a dat curs solicitării lui Petru Rareş, care a mers personal la Constantinopol  unde a obţinut la 9 ianuarie 1541 acceptul de revenire pe tron.

Ţarina Ecaterina a II-a, la origine o prinţesă germană a devenit soţia ţarului Petru III, ţarul Rusiei, iar din 1762 ţarina Rusiei. Ea este o continuatoare a politicii ţarului Petru I de promovare a intereselor Rusiei pe plan european. În alianţă cu împăratul Iosif II al Austriei a avut iniţiativa de a unui Ţara Românească şi Moldova, sub numele de regatul Daciei, conduse de un principe agreat de ambele părţi.

Totodată dorea ca la Constantinopol să fie restaurat vechiul Imperiu Bizantin, proiect cunoscut drept ”proiectul grecesc” eşuat în urma încheierii păcii din 1792, la Iaşi, după retragerea separată a austrirecilor în 1791.

 A murit pe 6 noiembrie 1796.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite