Primul atentat cu bombă din România de după 1989: un mort şi cinci răniţi

Primul atentat cu bombă din România de după 1989: un mort şi cinci răniţi

Primul atentat cu bombă din România de după 1989

Bomba dezamorsată astăzi la Piatra-Neamţ de pirotehniştii Serviciului Român de Informaţii readuce în discuţie cazul primului atentat cu bombă din România de după 1989. Atentatul s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor cinci.

Ştiri pe aceeaşi temă

9 martie 1995. Ora 11.45. Constantin Toderaş, plutonier în  Compartimentului Pază Instanţe din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, a fost sesizat că sub un autoturism marca Opel, parcat lângă Palatul Justiţiei din Suceava, a fost pusă o bombă. Imediat s-a dat alarma la Statului Major de Apărare Civilă Suceava unde s-a constitui un echipaj format din pirotehnişti şi poliţişti care s-a deplasat urgent la faţa locului. Echipa de pirotehnişti este condusă de locotenentul major Mihai Alupoaie, ce-l care va interveni pentru dezamorsarea bombei.

Puţin după ora 13.00, după ce s-a evacuat întreaga zonă, Mihai Alupoaie reuşeşte să desfacă bomba de sub maşină, o ia în braţe pentru a o muta într-un container destinat detonării dispozitivului explozibil. Din nefericire, bomba explodeză în braţele pirotehnistului şi îl ucide pe loc. Bucăţi din corpul pirotehnistului sunt transformate efectiv în adevărate schije, rănindu-i pe cei care îl asistau la operaţiunea de dezamorsare. O falangă a mâinii drepte a acestuia a intrat ca o schijă în coapsa unui ofiţer de poliţie, Gheorghe Moraru, rănindu-l. Au mai fost răniţi în urma deflagraţiei doi poliţişti, un pirotehnist şi Adrian Borş, proprietarul autoturismului sub care a fost pusă bomba.
 
Cine a pus bomba?
 
Ancheta ce a urmat atentatului desfăşurat la Judecatoria Suceava a luat o întorsătură inedită după ce a fost interogată soţia proprietarului maşinii, Veta Borş. Cei doi soţi se aflau într-un proces de divorţ ce îşi consuma unul dintre termene în acea zi, chiar la Judecătoria Suceava. Averea supusă partajului era una deloc neglijabilă, iar Veta Borş nu era dispusă să o împartă cu fostul soţ. Prin urmare, l-a contactat pe Neculai Pralea, pe care l-a plătit pentru pentru a-i ucide soţul. Pralea împreună cu Vasile Ungureanu şi Ionela Pădureţ au construit o bombă artizanală cu explozibil procurat din Republica Moldova şi au plasat-o sub maşina lui Adrian Borş, pe când acesta se afla în interiorul Judecătoriei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: