Cartea de bucate a lui Salvador Dali: de la erotism la gastronomie

Cartea de bucate a lui Salvador Dali: de la erotism la gastronomie

FOTO Arhivă

Se pun în cantităţi egale geniu şi nebunie. Se adaugă puţin vis din copilărie şi se amestecă cu multă dragoste. Totul se fierbe la foc mare, al anilor ’60, iar apoi se serveşte la temperatura veacului pentru o eternitate. Inspirat de Gala, soţia şi muza sa, Salvador Dali şi-a materializat visul din copilărie şi a scris, în stilu-i specific, o carte de bucate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă de la vârsta de 16 ani, Dali visa să devina bucătar sau măcar să scrie o carte de bucate cu specific catalan. Visul nu l-a dus la bun sfârşit decât în timpul anilor ’60, când a pus laolaltă arta sa şi bucătăria. „Les Diners de Gala” a văzut lumina tiparului în ianuarie 1973, când cele 12 capitole erau ilustrate în stilul său specific, de un erotic suprarealism. Capitolele sunt împărţite în funcţie de tipul de alimente folosite, de la ouă la fructe de mare, sau reţete exotice. Există un capitol dedicat alimentelor afrodisiace, numit „Les je mange Gala”.
 
Excentricul artist, cunoscut pentru ciudatele sale preferinţe, a consultat peste 150 de reţete speciale ale bucătarilor şefi de la Paris. Mâncarea şi imaginaţia fac casă bună se spune, iar în teorie, din punct de vedere gastronomic şi estetic, cartea este o operă de artă. Cu toate acestea, reţetele nu sunt unele de urmat, iar ilustrarea lor le face cu atât mai neapetisante. Cartea de bucate nu a fost editată decât în 400 de copii, unele dintre ele valorând chiar şi 25000 de dolari.
 
După patru ani de la lansarea cărţii, Dali a scris încă o odă adusă soţiei sale. „Vinurile Galei” este o carte cu numeroase vinuri care sunt grupate în categorii, în funcţie de senzaţia  pe care o lasă degustătorului. Vinul şi mâncarea au reprezentat pentru Salvador Dali adevărate subiecte ale senzualităţii, lucru pe care l-a fructificat in plin în operele sale.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările