Ce e în spatele misteriosului manuscris al lui Voynich?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manuscrisul lui Voynich                                                     FOTO: AFP
Manuscrisul lui Voynich                                                     FOTO: AFP

Nu se cunoaşte nici autorul, nici data apariţiei la manuscrisul lui Voynich, denumit după Wilfrid Michael Voynich, care l-a redescoperit în 1912. Analizându-l, Stephen Skinner, autor specializat în geometrie sacră şi alchimie, a găsit o serie de indicii cu privire la autorul manuscrisului cifrat misterios, informează The Guardian.

Skinner consideră că anumite indicii vizuale din manuscris ar sugera că autorul ar fi fost un doctor şi botanist evreu,  căci unele dintre plantele ilustrate sunt opiumul şi canabisul care apar adesea alături de grafice astrologice. 

„În acele timpuri, doctorii trebuiau să fie şi astrologi pentru a putea determina natura unei boli şi tratamentul ei”, a declarat Skinner pentru The Guardian. 

Acesta a mai adăugat că deşi evreii erau persecutaţi de inchiziţie, era nevoie de ei pentru cunoştiinţele lor în botanica mediteraneană. 

Conform cercetătorului, siluetele feminine din manuscris ar reprezenta mikvah, baie folosită în scopul purificării, în iudaism. După distrugerea Templului, acest ritual era realizat şi de femei pentru purificarea după menstruaţie sau naştere. Dat fiind că ilustraţiile sunt doar cu femei, Skinner spune că aceasta ar fi o dovadă pentru susţinerea acestei idei pentru că în ultimii 2000 de ani, în Europa, singurul cadru în care femeile făceau baie împreună era în timpul ritualului, iar despre manuscris se crede că datează din preajma anului 1492.

„Cred că nu este o altă explicaţie pentru ceea ce sunt: fie este o fantezie de-a autorului- care nu se potriveşte cu secţiunile medicale, despre plante, sau cosmologice ale manuscrisului- fie este vorba de mikvah”, a declarat Skinner pentru The Guardian. 

De asemenea, autorul îşi sprijină teoria şi pe lipsa simbolurilor creştine ale manuscrisului chiar şi din secţiunile cosmologice, lucru bizar, consideră el, pentru că vremurile erau caracterizate de superstiţii religioase. 

Cât despre originea geografică, se pare că aceasta ar fi nordul Italiei, indiciul fiind schiţa unui castel care, conform lui Skinner, ar fi similar doar castelelor din nordul Italiei din secolul al XV-lea. De asemenea, multe oraşe, cum ar fi Pisa, aveau populaţii mari de evrei.

În ultimii 100 de ani s-au spus multe despre manuscris, inclusiv că ar fi o farsă sau că autorul său ar fi John Dee sau Leonardo da Vinci. În legătură cu aceste idei, Skinner a declarat că deşi tentaţia este, de regulă, să se găsească un nume faimos, el este de părere că în acest caz, probabil nu este aşa. 

image

Considerdat unul dintre cele mai misterioase scrieri descoperite vreodată, într-un alfabet necunoscut, cu imagini ale unor plante inexistente, semne zodiacale şi nuduri feminine scăldându-se în bazine diforme, manuscrisul lui Voynich (246 de pagini) reprezintă unul dintre cele mai mari mistere descoperite vreodată. Din 1969, este păstrat în ”Beinecke Rare Book and Manuscript Library” de la Yale University din New Haven, Connecticut. 

Voynich ar fi descoperit manuscrisul  la colegiul iezuit Mondragone di Frascati, aflat la sud de Roma, unde se pare că fusese dat uitării de câteva secole. De asemenea, între paginile sale se afla şi o scrisoare datată „Praga 19 august 1666”, scrisă de un anume Joannes Marcus Marci şi adresată lui Athanasius Kircher,  unul dintre primii cercetători care încercase, printre altele, descifrarea hieroglifelor egiptene.

Marci susţinea că documentul ar fi aparţinut regelui Rudolf al II-lea de Habsburg (1552–1612), care îl achiziţionase în schimbul sumei imense de 600 de ducaţi (aproximativ 60.000 de euro la ora actuală), în speranţa că ar conţine dezlegarea misterului transformării plumbului, sau a oricărui alt metal, în aur. Scrisoarea mai menţionează şi că manuscrisul ar fi putut fi opera lui Roger Bacon, renumitul filozof si alchimist englez din secolul al XIII-lea, una dintre puţinele persoane din Europa acelor vremuri care ar fi avut cunoştinţele necesare creării unei asemenea opere cu caracter artistic. Mai mult, Joannes Marcus Marci notează că ar fi renunţat de bună voie la document, după ce îşi dedicase zadarnic întreaga viaţă descifrării scrierii misterioase.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite