Cine este omul care a împiedicat izbucnirea războiului nuclear şi a stopat criza rachetelor din Cuba

Cine este omul care a împiedicat izbucnirea războiului nuclear şi a stopat criza rachetelor din Cuba

Submarin nuclear sovietic

Un documentar difuzat de canalul britanic de televiziune Channel 5 a scos la iveală identitatea omului care a împiedicat izbucnirea unui război nuclear în timpul crizei rachetelor cubaneze din octombrie 1962.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre Vasili Arhipov, un ofiţer naval sovietic, care a ajutat omenirea într-un punct critic, în momentul în care Războiul Rece dintre SUA şi URSS era cât pe ce să se transforme într-o conflagraţie nucleară cu consecinţe devastatoare. Vasili Arhipov a fost unul dintre cei aproape 80 de membri ai echipajului de la bordul B-59, un submarin încărcat cu armament nuclear, pe care ruşii l-au trimis către continentul american.

Cu toate că a salvat lumea de la un dezastru similar celor de la Hiroshima şi Nagasaki, adevărul despre Arhipov a ieşit la iveală abia după aproape jumătate de secol.

În afară de el, doar câţiva oameni de la bordul submarinului său ştiau de încărcătura pe care trebuia să o ducă la destinaţie. Deşi egal în grad cu Arhipov, responsabil de misiune era Valentin Savitski.

În momentul în care americanii au luat cunoştinţă de apropierea submarinului sovietic, l-au somat pe comandantul navei să iasă la suprafaţă, însă Savitski nici nu voia să audă de aşa ceva. Arhipov şi-a dat seama că o astfel de victorie ar fi fost inutilă şi l-a împiedicat pe Savitski să declanşeze armamentul nuclear, ordonând predarea în faţa americanilor.

Cu toate că Arhipov a murit necunoscut, în 1998, din cauza radiaţiilor la care a fost expus, pentru văduva sa, Olga, el rămâne un erou, se arată în documentarul citat. “Ştia că este o nebunie să declanşeze un război nuclear. În Cuba, la cea de-a 40-a aniversare a crizei rachetelor, oamenii l-au comemorat. Au spus că omul care a prevenit izbucnirea unui război nuclear este soţul meu, iar eu sunt mândră de el mereu”, a spus femeia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările