VIDEO Paulo Coelho, unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, împlineşte astăzi 66 de ani

VIDEO Paulo Coelho, unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, împlineşte astăzi 66 de ani

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a venit în România în toamna anului 2005, cu prilejul lansării volumului „Zahir“ pe piaţa românească

Scriitorul brazilian Paulo Coelho, cel care a scris „Alchimistul“, unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului al XX-lea, carte tradusă în 67 de limbi, împlineşte astăzi vârsta de 66 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, Brazilia, la 24 august 1947. A câştigat primul său premiu literar într-un concurs şcolar de poezie, iar sora lui, Sonia, îşi aminteşte cum şi ea a câştigat un premiu pentru eseu prezentând o lucrare pe care Paulo o aruncase în coşul de hârtii.
 
Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986, face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară. Deşi profund ataşat de Brazilia natală, îşi scrie operele la calculator, în faţa oceanului, în vila de la Copacabana. Cărţile sale dezvoltă drame universale, valabile oriunde şi pentru oricine, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. 
 
Cărţile lui Paulo Coelho, editate în 150 de ţări şi traduse în peste 50 de limbi, s-au vândut în zeci de milioane de exemplare. 
 
Cartea „Alchimistul“, considerată unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului al XX-lea, este pe primul loc în listele de bestselleruri din 74 ţări, vânzându-se, până acum, în 35 de milioane de exemplare. „Alchimistul“ i-a adus autorului în 2008 un record Guiness pentru cea mai tradusă carte (67 de limbi).
 
Pentru „Alchimistul“, autorul a primit numeroase laude de la diferite personalităţi, de la Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel, până la Madonna, care o numără printre cărţile preferate. 
 
„Unsprezece minute“ a fost pe primul loc peste tot în lume, cu excepţia Angliei, unde s-a aflat pe locul al doilea. „Zahir“, publicat în 2005, s-a situat pe locul trei pe lista de bestselleruri, după „Codul lui Da Vinci“ şi „Îngeri şi demoni“ de Dan Brown, potrivit „Publishing Trends“.
 
Scriitorul brazilian a venit în România în toamna anului 2005, cu prilejul lansării volumului „Zahir“ pe piaţa românească. 
 
În romanul „Vrăjitoarea din Portobello“ (2006), Paulo Coelho prezintă povestea unei tinere românce de etnie rromă, cunoscută de scriitor la Viena.
 
Este consilier special UNESCO în cadrul prograrnului Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale, co-director al Centrului Shimon Peres pentru pace. Distins cu numeroase şi importante premii, medalii şi ordine, printre care cel de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare din Franţa (martie 2000). Este fondator al Institutului Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările