Jules Verne şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peripeţii în larg, într-o ilustraţie din „20.000 de leghe sub mări„
Peripeţii în larg, într-o ilustraţie din „20.000 de leghe sub mări„

Din 13 ianuarie, ziarul „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ vor fi distribuite miercurea împreună cu un volum din Colecţia Jules Verne. La 13 ianuarie şi la 20 ianuarie, abonaţii ziarului „Adevărul“ vor primi gratuit „20.000 de leghe sub mări“ şi, respectiv,  volumul I din „Insula misterioasă“.

13 ianuarie este ziua în care începe marea aventură pentru toţi cei pasionaţi de captivanta literatură a lui Jules Verne. Cititorii vor primi gratuit primele două volume, după care preţul unui exemplar va fi de 10,99 lei.

Cele 40 de volume din colecţia pe care Editura Adevărul a pregătit-o pentru cititori sunt lectura ideală pentru cei dornici să se deconecteze şi să exploreze enigmele închipuite de un scriitor profetic.

Farmecul romanelor sale este pus în evidenţă şi de concepţia grafică a volumelor din colecţie. Fiecare exemplar este realizat potrivit unei versiuni modernizate a concepţiei grafice a colecţiei din România de acum 30 de ani şi va apărea în condiţii grafice deosebite, pe hârtie cu rezistenţă sporită şi având coperte cartonate.

Spaţiul românesc în romane

Fiecare volum cuprinde ilustraţii preluate din prima ediţie franceză a operei lui Jules Verne, însă mai multe decât cele publicate în ediţia tipărită în România comunistă. Spaţiul românesc e reprezentat în câteva romane ale celebrului scriitor.

„Castelul din Carpaţi" este cel mai cunoscut, fiind primul roman al lui Jules Verne tradus în limba română, în 1897, la cinci ani după apariţia lui în Franţa. Acţiunea se desfăşoară în Transilvania veacului al XIX-lea, multe personaje fiind plăsmuiri inspirate de oameni din partea locului.

În perioada 1883-1892, Jules Verne a scris patru romane în care se configurează România: „Castelul din Carpaţi" (care va apărea în cadrul colecţiei la 16 iunie), „Pilotul de pe Dunăre" (volumul va fi disponibil începând cu 15 septembrie), „Încăpăţânatul Keraban" şi „Claudius Bombarnac" (cuprinse într-un singur volum din colecţie, care va fi publicat la 13 octombrie).

Un episod biografic?

Opiniile cercetătorilor care au dorit să afle dacă scriitorul a călătorit într-adevăr în ţara noastră sunt împărţite. Ion Hobana, cunoscut specialist român în opera lui Jules Verne, susţine în „Douăzeci de mii de pagini în căutarea lui Jules Verne" că scriitorul n-a vizitat niciodată România şi că numai fiul său, Michel, ar fi poposit în zona dunăreană cândva între 1898 şi 1902.
Potrivit cercetătorului, pentru scrierea romanelor care înfăţişează spaţiul românesc, scriitorul s-a inspirat din impresiile de călătorie ale unui geograf.

Pe de altă parte, Simion Săveanu afirmă în „Pe urmele lui Jules Verne în România" că scriitorul a călătorit în ţara noastră în 1882-1884, împreună cu Luiza Müller, iubita lui româncă. Însă această escapadă amoroasă e învăluită în mister.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite