BOOKFEST Istoricul Lucian Boia: „Românii se trag mai mult din comunism decât din daci şi din romani“

Sâmbătă, la standul Editurii Humanitas de la Salonul de Carte Bookfest, a avut loc lansarea volumului „Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)“ de Lucian Boia. Autorul cărţii şi filosoful Gabriel Liiceanu au fost prezenţi la eveniment.
Pe langa faptul ca Boia are prostul obicei de a-si mitiza propria persoana, se pare ca de data asta si-a dat in petec cu aventura comunista si blamarea unei oranduiri general blamate. Lucian Boia se trage dintr o familie de italieni, dupa mama, din clanul Morandini, provenit din Predazzo, localitate din Tirolul de sud. Bunicul lui din partea materna era inginer de drumuri si a venit in Romania sa-si faca meseria. Tatal lui Boia era din Dobrogea, insa mama sa a divortat de acesta, iar el a ramas atasat familiei de origine italiana si de religie catolica. De copil, Boia mergea la biserica catolica din oras. Astfel se explică aversiunea sa disimulata sau neintelegerea spirituala fata de ortodoxie, ca liant al natiunii romane. Totodata ii repugna ideea de natiune si nu suporta critica, ca un veritabil "anticomunist". Spune oricui este dispus sa-l creada ca nu a citit cartea lui Ioan Aurel Pop, care demanteleaza teoria sa despre demitizarea istoriei nationale, afirmand gresit ca istoricul clujean sustine ideea de natiune in Evul Mediu. Era bine daca Boia ne-ar fi spus cum a devenit membru PCR in anul patru de facultate si cum a "reusit" , in Romania fiind, sa participe ca martor la evenimentele Primaverii de la Praga din 1968. Pe vremea aia, un istoric din Cluj, ca exemplu, trebuia sa astepte doi ani ca sa primeasca pasaportul verde pentru o banala excursie in Ungaria.
Italian care scrie asa ofdinar despre romani ? BIne ca totusi nu dste roman ca este vandut total ungurilor ! Daca citesti ce a scris iti vine sa il bagi cumva su undeva intr-o zona unde a fost candva si a iesit ce a iesit...
Semper Fidelis Dincolo de latura comerciala a maculaturii lui Boia, apare intrebarea fireasca: qui prodest ? Alterarea unor repere ale identitatii nationale prin literaturizarea trecutului nostru reprezinta un demers perfid, Publicul putin familiarizat cu istoria poate fi o tinta facila. Dupa exagerarile comuniste,asistam la manipularile boiste. Trist este ca acest personaj( un Leonte Rautu al zilelor noastre) este platit de statul roman si intoxica studentii. As vrea ca acei studenti sa asiste la un curs al lui I A Pop, S Mitu, T. Nicoara sau V Puscas, profesori care au inteles responsabilitatea scrisului istoric, rigoriile lui, toate asumate cu demnitate.