„Hagi“, o carte marca Grigore Cartianu, va fi distribuită împreună cu „Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 5 iunie, puteţi citi viaţa lui Hagi în 528 de pagini, într-o carte semnată de Grigore Cartianu. Volumul se va distribui împreună cu ziarul „Adevărul“! Pachetul ziar + carte va costa 17,99 lei. Volumul a fost lansat la Bookfest, joi, 29 mai.

Milioane de oameni sunt cu ochii pe Campionatul Mondial din Brazilia. Acum 20 de ani am fost şi noi pe marea scenă a fotbalului. Am avut o Generaţie de Aur cu un fotbalist de aur:Gheorghe Hagi.

Editura Adevărul vă propune un titlu incitant nu doar pentru amatorii de fotbal, ci şi pentru iubitorii de scriitură frumoasă, bazată pe o documentaţie temeinică.

Viaţa celui mai mare fotbalist român, prezentată în peste 500 de pagini, urmareşte destinul unui compatriot ai cărui bunici s-au născut în Grecia, ai cărui părinti au copilărit pe actualul teritoriu al Bulgariei, dar care peste ani, jucând pentru România, avea să învingă şi Grecia, şi Bulgaria.
Volumul, o reeditare a celui publicat în premieră în anul 2000, este o ediţie completă, care cuprinde întreaga carieră de jucător a lui Gheorghe Hagi, încheiată în 2001.

Lansarea acestei ediţii a avut loc la Bookfest, joi, 29 mai, la standul Editurii Adevărul din Complexul Romexpo.

Hagi a fost supranumit „Regele fotbalului românesc" şi „Maradona din Carpaţi". Este cel mai bun marcator din istoria naţionalei române, cu 35 de goluri în 125 de meciuri.

coperta Hagi

Momente importante din carieră

1982-1983: debutul. Hagi este remarcat la nivel de juniori, debutează în Divizia A (la Farul Constanţa) şi la echipa naţională.

1983-1987: consacrarea la nivel naţional. Hagi juca rolul de "copil teribil" la Sportul Studenţesc. A făcut câteva meciuri senzaţionale, inclusiv în cupele europene. A contribuit decisiv, în 1985, la clasarea echipei din regie pe locul 2 (cea mai bună performanţă din istoria unui club care astăzi este cvasi-desfiinţat).

1987-1990: consacrarea la nivel internaţional. Trecut la Steaua, Hagi câştigă Supercupa Europei (în 1987), joacă o semifinală (în 1988) şi o finală (în 1989) de Cupa Campionilor. Cu Hagi pe post de "dirijor", România se califică la Campionatul Mondial din 1990 (găzduit de Italia), după o pauză de 20 de ani.

1990-1998: maturitate, mari performanţe. Hagi este liderul incontestabil al echipei României şi contribuie decisiv la cele mai mari succese din istoria Naţionalei. În jurul său se conturează Generaţia de Aur a fotbalului românesc.

1998-2001: perioada târzie, marcată de o anumită sensibilitate psihică, generată probabil şi de stresul acumulat de-a lungulanilor. Cronicarii consemnează prima retragere a lui Hagi din echipa naţională (în 1998, decizie asupra căreia Hagi va reveni în 1999) şi conflictele tot mai dese cu arbitrii. Hagi a fost eliminat în două meciuri foarte importante: finala Cupei UEFA din 2000 (câştigată de Galatasaray) şi sfertul de finală de la Campionatul European 2000 (pierdut de România, 0-2 cu Italia). A provocat un scandal imens în Turcia, în 2001, când a fost pe punctul de a bate un arbitru, fiind suspendat 6 etape.

image

Într-un interviu, Grigore Cartianu (foto) spune că nu are dubii: Hagi a fost cel mai mare fotbalist român. „După ce am scris o carte despre Campionatul Mondial din '94 (n.r. - "Hora de la miezul nopţii", împreună cu Alin Paicu), ştii cum e, «pofta vine mîncând», şi a început să-mi placă. Mi-am zis că dacă tot e să scriu o carte, să trec la lucruri mari: să scriu una despre Hagi, care era în vogă. La început Gică a fost refractar, a spus că mai bine să o scriu după ce pune ghetele-n cui. Dar i-am explicat că atunci era momentul, altfel ar fi trecut un an după retragerea sa şi entuziasmul ar mai fi scăzut", a povestit Cartianu.

Jurnalistul Grigore Cartianu a mai publicat, la Editura Adevărul, cinci cărţi de mare succes: „Sfârşitul Ceauşeştilor (2010)“, „Crimele Revoluţiei“ (2010), „Teroriştii printre noi“ (2011), "Cartea Revoluţiei" (2011) şi "Jurnalul unui puci ratat" (2012).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite