Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel garcia Marquez (6 martie 1927, Aracataca, Columbia - 17 aprilie 2014, Ciudad de México,Mexic)
Gabriel garcia Marquez (6 martie 1927, Aracataca, Columbia - 17 aprilie 2014, Ciudad de México,Mexic)

Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

"Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari - şi unul dintre scriitorii mei preferaţi din tinereţe", a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, citat de Mediafax.

"În numele Mexicului, exprim durerea cea mai profundă faţă de moartea unuia dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre", a scris pe platforma Twitter preşedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.

De asemenea, Bill Clinton, fostul preşedinte al Statelor Unite, a spus: "De când am citit «Un veac de singurătate», cu peste 40 de ani în urmă, am rămas fascinat de darul imaginaţiei, gândirii şi sincerităţii emoţionale, cu care a fost înzestrat (Márquez, n.r.) (...). Am fost onorat să îi fiu prieten şi să îi cunosc inima generoasă şi mintea sclipitoare, vreme de peste 20 de ani".


Şi preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, l-a omagiat pe Gabriel Garcia Márquez, spunând că "Personajele sale unice şi America Latină, cu exuberanţa ei, vor rămâne întipărite în inimile şi amintirea a milioane de cititori".


"Lucrările sale au dăruit literaturii o bogăţie şi un prestigiu impresionante. Romanele sale vor supravieţui şi vor continua să fie citite în toată lumea", a declarat pentru presa din Peru şi scriitorul peruan distins cu premiul Nobel Mario Vargas Llosa, vechiul rival al lui Gabriel Garcia Márquez.

"Îi datorez impulsul şi libertatea de a mă fi cufundat în literatură. În cărţile sale mi-am regăsit familia, ţara, oamenii pe care i-am cunoscut toată viaţa, culoarea, ritmul şi abundenţa continentului meu", a declarat scriitoare de origine chiliană Isabel Allende.


Şi scriitorul britanic Ian McEwan a deplâns moartea marelui scriitor, laureat cu premiul Nobel pentru literatură în 1982: "Ar trebui să ne întoarcem la Dickens pentru a găsi un scriitor de un asemenea talent literar, care să exercite o fascinaţie atât de mare asupra oamenilor din toată lumea", a declarat Ian McEwan pentru BBC.


"Este un Mandela al literaturii, din cauza impactului pe care l-a avut asupra cititorilor din lumea întreagă. Influenţa sa este universală, iar acest lucru este foarte rar", a afirmat Cristobal Pera, director editorial la Penguin Random House din Mexic.


"Viaţa ta, dragă Gabo, va rămâne în memoria fiecăruia dintre noi, ca un dar unic şi singular, drept cea mai originală poveste dintre toate", a scris cântăreaţa columbiană Shakira pe site-ul personal, pe care a postat o fotografie în care îl îmbrăţişează pe Gabriel Garcia Márquez.

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 1982, a murit, joi, la vârsta de 87 de ani, potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax.
Pe 8 aprilie, Gabriel Garcia Márquez a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, într-o stare de sănătate considerată "delicată" şi după opt zile de tratament împotriva unei infecţii pulmonare.
Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întâmpinat oaspeţii zâmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.


În ultimii ani, Gabriel Garcia Marquez şi-a redus apariţiile publice şi declaraţiile în mass-media din cauza sănătăţii sale precare.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez a locuit în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.
Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Toamna patriarhului" (1975), "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).
Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Acţiunea se desfăşoară pe o perioada de peste o sută de ani şi prezintă ascensiunea şi prăbuşirea familiei Buendia.

Citiţi şi: 

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Trei zile de doliu naţional în Columbia, pentru Gabriel Garcia Márquez

Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei, a declarat astăzi trei zile de doliu naţional pentru moartea scriitorului  Gabriel García Márquez, un scriitor care „i-a arătat  Americii Latine că nu este condamnată la o sută de ani de singurătate“, scrie publicaţia mexicană „El Financiero“.

Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.

Varujan Vosganian: „Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic“

Scriitorul Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru Mediafax, că romancierul Gabriel Garcia Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic, afirmând că acesta a fost ataşat de spaţiul legendar şi cultural columbian, dar conectat la marile teme ale umanităţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite