„Touch Me Not“, filmul românesc selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, lăudat de presa străină

„Touch Me Not“, filmul românesc selectat în competiţia Festivalului de Film de la Berlin, lăudat de presa străină

Imagine din filmul regizat de Adina Pintilie, ”Touch Me Not”                                          FOTO: Manekino Film

Filmul ”Touch Me Not” (Nu mă atinge-mă), regizat de Adina Pintilie, a fost proiectat la Festivalul de Film de la Berlin, stârnind reacţii contradictorii. Mai mulţi spectatori au părăsit sala la scurt timp de la începerea proiecţiei, iar la final, publicul rămas în sală a aplaudat îndelung filmul regizat de româncă. Presa străină de specialitate apreciază filmul, considerându-l unul dintre competitorii serioşi la trofeele Berlinalei 2018.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Touch Me Not”, regizat de Adina Pintilie, explorează, dincolo de tabuuri, rolul esenţial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană. 

Filmul îşi propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranţa şi libertatea de expresie, să creeze un spaţiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să îşi reevalueze propriile idei cu privire la intimitate. 

„Este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, a declarat Adina Pintilie.
 
Variety.com scrie că dacă cineva este şocat de filmul lui Pintilie, atunci nu înţelege ideea, explicând că regizoarea foloseşte trupuri de toate felurile pentru a explora limitele intimităţii şi pentru a provoca noţiunea de frumuseţe care „în mod cert nu ar fi posibil fără afişarea semnificativă de trupuri goale”.   

Conform aceluiaşi site, Pintilie „este în mod genuin implicată în încercarea de a deschide mintea la senzaţiile trupului”. 
 
Variety mai scrie că deşi este în mod clar curajos, „mai ales având în vedere felul în care regizoarea apare în film, într-un caz clar de cinema ca terapie, <<Touch me not>> se va vinde greu.”
„Lungmetrajul Adinei Pintilie  este o privire deschisă asupra sexualităţii umane de pe marginea incertă a ficţiunii şi a ficţiunii.... Filmul este frumos construit, cu un rafinament iscusit care ar trebui să îl facă un concurent la premiile competiţiei de la Berlin”, scrie The Hollywood Reporter. 
Cineuropa.org scrie că prin intermediul ”Touch Me Not”, Adina Pintilie împinge publicul în afara zonei lor de confort, discutând totodată diferenţele dintre felul în care ne percepem pe noi înşine şi felul în care ceilalţi ne percep pe noi. 
 
„Cu interfaţa lui fluidă între ficţiune şi reaitate, filmul pare să sugereze că noi totţi ne negociem încontinu cantităţile de ficţiune şi realitate din vieţile noastre, în relaţia cu noi înşine”, mai scrie Cineuropa.org.
Acelaşi site mai notează că poate că ”Touch Me Not” nu e genul de film care să fie iubit, dar este, cu siguraţă, un film care nu poate fi uitat. 
 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările