„Poziţia copilului", pe marile ecrane din Franţa. Presa franceză laudă „noul val românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, va avea premiera în cinematografele din Franţa pe 15 ianuarie, oferind astfel presei franceze ocazia de a elogia încă o dată "noul val" din cinematografia română, pe care îl consideră "lipsit de concesii", informează AFP, citat de Mediafax.

Filmul „Pozitia copilului“, care va fi lansat în Franţa pe 15 ianuarie şi în Belgia pe 5 februarie, reprezintă în opinia criticilor francezi o bună ocazie de a cunoaşte şi mai bine "noul val" din cinematografia română, tot mai apreciat în străinătate, dar ai cărui regizori "suferă" în ţara lor, din cauza unei lipse severe de fonduri şi a unei veritabile penurii de cinematografe, informează Mediafax.


"Poziţia copilului" este o dramă care se sprijină mai întâi pe o relaţie patologică mamă-fiu, reliefată pe marele ecran de actriţa din rolul principal feminin, Luminiţa Gheorghiu.
Filmul alcătuieşte, prin intermediul acestei relaţii, portretul lipsit de concesii al unei Românii post-comuniste viciate de corupţia ce domneşte în instituţiile statului, mai ales în poliţie şi în justiţie.
Cornelia, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, o mamă sexagenară ultraposesivă din înalta societate românească, "îşi sufocă" fiul adult, Barbu, interpretat de Bogdan Dumitrache, un bărbat imatur şi aflat complet sub influenţa mamei sale.

Barbu ucide accidental un adolescent dintr-o familie modestă în timp ce îşi conducea automobilul cu viteză. Cornelia va încerca absolut totul pentru ca Barbu să nu ajungă la închisoare, folosindu-se de relaţiile sale şi de banii ei.
Acest film "minimalist" a fost turnat în mare parte în apartamente private. "Folosirea recurentă a camerei de filmat pe umăr epuizează privirea spectatorului, uneori până la nivelul ameţelii, o impresie întărită de indecenţa şi impunitatea care domnesc pe tot parcursul filmului", afirmă autorii acestui articol apărut pe fluxul agenţiei de presă AFP, citat de Mediafax.

Primind Ursul de Aur la Berlin, Ada Solomon, producătoarea filmului "Poziţia copilului", a acuzat autorităţile române care "atacă cultura şi nu au înţeles că cinema-ul, cu vitalitatea sa actuală, este cel mai bun ambasador al ţării".
Ada Solomon a spus că acel Urs de Aur îi va face mai puternici şi mai hotărâţi pe profesioniştii din cinematografia română, atacând "cenzura politică" şi denunţând totodată "cenzura comercială" care penalizează filmele de autor, împiedicându-le să ajungă la publicul larg.

Filmele româneşti noi care au cucerit lumea

Avântul cunoscut de cinema-ul românesc s-a tradus în ultimii ani prin succesele obţinute de mai mulţi regizori - Cristi Puiu, Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Nemescu -, în special la Cannes, o recunoaştere internaţională confirmată în 2007 cu trofeul Palme d'Or atribuit regizorului Cristian Mungiu pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

În 2012, cel mai recent opus semnat de Cristian Mungiu, "După dealuri", a câştigat la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiile pentru interpretare feminină.

Alţi cineaşti români au câştigat premii la alte festivaluri importante precum Locarno (Marian Crişan cu "Morgen" şi Adrian Sitaru cu "Valuri" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii") şi la Berlin (Florin Şerban, în 2010, cu "Eu când vreau să fluier, fluier", recompensat cu Ursul de argint).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite