O sculptură de Brâncuşi, vândută la preţul record de 71 de milioane de dolari

O sculptură de Brâncuşi, vândută la preţul record de 71 de milioane de dolari

Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi                    FOTO: artdaily.com

Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi, a fost vândută marţi seara de casa de licitaţii Christie’s din New York, pentru suma de 71 de milioane de dolari, stabilind astfel un nou record pentru artistul român care devine al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume, scrie Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sculptura de Brâncuşi este singurul exemplar din bronz a portretului stilizat al scriitoarei şi moştenitoarei anglo-americane, Nancy Cunard. Sculptura include şi baza de marmură cioplită de sculptorul român, „un factor de o imensă semnificaţie dată fiind importanţa pe care Brâncuşi a atribuit-o interacţiunii dintre materiale şi a efectului combinat dintre subiectele sale sculptate şi piedestalurile pe care le plasa”, scrie artdaily.com. 
 
Nancy Cunard (foto: jos) era o protectoare a artiştilor şi scriitorilor din Paris în perioada interbelică, în cercul său aflându-se personalităţi precum Tristan Tzara, Marcel Duchamp, Ezra Pound sau James Joyce.
Când l-a întâlnit pe Brâncuşi, în 1923, prin intermediul dadaistului Tzara, Cunard l-a descris ca „un păstor bătrân, arătos, cu barbă, şi, după mintea mea, unul dintre cei mai minunaţi sculptori ai timpurilor noastre”, după cum informează acelaşi site. 

 
Sculptorul român ar fi rămas impresionat de scriitoare pe care o vedea ca pe întruparea libertăţii anilor '20. 
„Totul la felul în care se comporta arăta cât de sofisticată era pentru zilele noastre”, ar fi spus Brâncuşi, conform aceluiaşi site. 
Cunard nu i-a fost model lui Brâncuşi astfel că avea să afle ani mai târziu că acesta sculptase o figură care îi purta numele. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: